ΕΔΟΝ για Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Μέρα τιμής στους αγώνες του γυναικείου κινήματος

«Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, κατά την οποία μέσα από την αναπτέρωση των αγώνων για τις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών, αποτίεται φόρος τιμής στις εργάτριες των ραφτάδικων της Νέας Υόρκης, που ξεσηκώθηκαν το 1857 ανοίγοντας δρόμους αγώνα, για ισότιμη μεταχείριση με τους άντρες εργάτες και για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η ΕΔΟΝ.

Αναλυτικά:

Η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας δεν είναι μέρα ούτε για γιορτές ούτε για ευχολόγια, αλλά μέρα τιμής στους αγώνες του γυναικείου κινήματος.

Ο αγώνας του γυναικείου κινήματος συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η 8η Μαρτίου μας υπενθυμίζει πως η ανισοτιμία των φύλων υφίσταται μέχρι και σήμερα αφού συνδέεται με την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος.

Οι γυναίκες της εργατικής τάξης ιδιαίτερα, αποτελούν αντικείμενο διπλής εκμετάλλευσης, ταξικής και έμφυλης. Η νέα μαθήτρια, φοιτήτρια, μετανάστρια, εργαζόμενη και άνεργη στους ρυθμούς της σύγχρονης καθημερινότητας της καλείται να ασκήσει πολλαπλούς ρόλους, επιφορτισμένους με τα έμφυλα κοινωνικά στερεότυπα, ενώ παράλληλα βιώνει την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την απουσία δομών φροντίδας και στήριξης θυμάτων βίας καθώς και την ευρύτερη απουσία πολιτικών με έμφυλο προσανατολισμό.

Ο αγώνας για την ισοτιμία των φύλων, δεν πρέπει να μεταφράζεται ως αγώνας των γυναικών ενάντια στους άντρες. Είναι αγώνας ενάντια στο σύστημα που βασίζεται στην ανισότητα, την εκμετάλλευση, τις αντεργατικές πολιτικές που συνθλίβουν διπλά τις γυναίκες, ενάντια στο σύστημα που συντηρεί και αναπαράγει την πατριαρχία.

Η ΕΔΟΝ τιμά, όπως κάθε χρόνο, την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και ανανεώνει τους αγώνες του σήμερα για ισοτιμία για τις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών. Ως ΕΔΟΝ, θα συνεχίσουμε μαζί με το προοδευτικό γυναικείο κίνημα την πάλη για την κοινωνία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης, ώστε να διασφαλιστούν στην πράξη η κοινωνική ισότητα και η ισοτιμία των φύλων.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.