Έχουν περάσει πια 74 χρόνια από την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (WFDY – World Federation of Democratic Youth), από περίπου 600 αντιπροσώπους από 64 χώρες (οι οποίοι εκπροσωπούσαν πάνω από 30 εκατομμύρια νέους).

Η ανακοίνωση της ΕΔΟΝ:

Η ιστορική στιγμή της ίδρυσης της ομοσπονδίας, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Η ίδρυση της ΠΟΔΝ αποτέλεσε την έμπρακτη υπόσχεση, εκατομμυρίων νέων λίγους μήνες μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την νίκη των λαών επί του φασισμού, να μην επιτρέψουν ξανά να χυθεί νεανικό αίμα σε πόλεμο.

Η ΠΟΔΝ, παιδί της αντι-φασιστικής νίκη των λαών, είναι μία αντι-ιμπεριαλιστική, προοδευτική, δημοκρατική και μαζική διεθνής οργάνωση νεολαίας που αριθμεί σήμερα περισσότερες από 150 οργανώσεις- μέλη σε περισσότερες από 100 χώρες και προωθεί την ενότητα, τη συνεργασία, την οργανωμένη πάλη και την αλληλεγγύη. Σημαντικό σημείο στην ύπαρξη της, είναι επίσης η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών αγώνα, ανάμεσα σε προοδευτικές οργανώσεις νεολαίας που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το φασισμό, την αποικιοκρατία, την εκμετάλλευση και τον πόλεμο, με σκοπό την ειρήνη, την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία, τη διεθνιστική αλληλεγγύη και τα δικαιώματα των νέων.

Στα 74 χρόνια ζωής της, η ΠΟΔΝ έχει συνδέσει την ιστορία της με κάθε αγώνα της νεολαίας, σε όλα τα μέτωπα της κοινωνίας και σε όλες τις γωνιές της γης. Στέκεται πάντα απέναντι στο φασισμό και είναι πάντα έμπρακτα τροχοπέδη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των μεγάλων δυνάμεων. Σήμερα, συνεχίζει αδιάκοπα τον αγώνα και τη δράση της που θεμελιώνονται από την ενότητα των πρωτοπόρων και προοδευτικών νέων από όλο τον κόσμο. Η ΠΟΔΝ, μέσα από τις ιδέες και αξίες που αντιπροσωπεύει, παραμένει το μόνο γνήσιο πεδίο του αντι-ιμπεριαλιστικού αγώνα της νεολαίας σε παγκόσμιο επίπεδο και συνεχίζει την πάλη της χωρίς να αποπροσανατολίζεται στιγμή από την ιστορική της αποστολή . Ο ιμπεριαλισμός, οι αιματοχυσίες, η εκμετάλλευση και η ανισότητα που προκαλεί, έχουν ήδη γεννήσει τις αιτίες που θα φέρουν την ανατροπή του και η ΠΟΔΝ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, μέχρι την τελική νίκη!

Η ΕΔΟΝ, ως ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας, από το 1945 μέχρι σήμερα, αποτελεί ενεργό και δραστήριο μέλος της ΠΟΔΝ. Αποκορύφωμα της δράσης αυτής της ΕΔΟΝ, ήταν η εκλογή και επανεκλογή της στην Προεδρία της ΠΟΔΝ το 2011 και το 2015 αντίστοιχα. Η προεδρία της ΠΟΔΝ για την ΕΔΟΝ, αποτελεί μεγάλη τιμή. Η ΕΔΟΝ υπηρέτησε και υπηρετεί την πολύχρονη και ένδοξη ιστορία της Ομοσπονδίας, με στόχο πάντα το καλύτερο για την Ομοσπονδία και τους Λαούς του κόσμου.

Εξάλλου φέτος η ΕΔΟΝ έχει την τιμή να φιλοξενεί την 20η Γενική Συνέλευση της ΠΟΔΝ, με σύνθημα, “Εμπρός για το μέλλον μας: Μέχρι να χτίσουμε τον κόσμο που ονειρευόμαστε και για τον οποίον παλεύουμε”. Η μεγάλη αυτή τιμή, αναδεικνύει για άλλη μια φορά το σθένος με το οποίο εκφράζουμε ως ΕΔΟΝ την διεθνιστική μας αλληλεγγύη, που για εμάς έχει μεγάλη βαρύτητα στους καθημερινούς μας αγώνες