ΕΔΟΝ: Η πλευρά μας επιβάλλεται να επιδιώξει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

“Τέσσερις και πλέον δεκαετίες μετά, οι πληγές παραμένουν ανοικτές, ενώ το όραμα για μια Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη και ειρηνική ακόμη δεν έχει εκπληρωθεί”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η ΕΔΟΝ.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Η ΕΔΟΝ καταδικάζει τη μαύρη 44η επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974, η οποία ολοκλήρωσε την εφαρμογή του ιμπεριαλιστικού, ΝΑΤΟϊκού σχεδιασμού για διχοτόμηση της Κύπρου, αφού προηγήθηκε το χουντο-εοκαβήτικο προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Αποτίνει, ταυτόχρονα, φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία, καθώς και σε όλους τους πρόσφυγες, τους παθόντες, τους εγκλωβισμένους και τους συγγενείς των αγνοουμένων μας.

Τέσσερις και πλέον δεκαετίες μετά, οι πληγές παραμένουν ανοικτές, ενώ το όραμα για μια Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη και ειρηνική ακόμη δεν έχει εκπληρωθεί.

Οι προσπάθειες για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, έχουν περιέλθει πλέον σε ένα επικίνδυνο τέλμα. Η προ ενός έτους κατάρρευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κραν Μοντάνα, η αποενοχοποίηση της Τουρκίας και η παράλληλη απόδοση συνυπευθυνότητας στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων αποτελούν αρνητικότατες εξελίξεις, οι συνέπειες των οποίων είναι κάτι περισσότερο από ορατές για την πατρίδα και το λαό μας, Ε/κ και Τ/κ.

Δεδομένου, όμως, ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, φυσιολογικά η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στο παρόν και στο μέλλον. Το χρέος σε αυτούς που έφυγαν, αλλά και η βαριά ευθύνη απέναντι σε αυτούς που έρχονται, επιβάλλει να συνεχίσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα μας.

Ως ΕΔΟΝ θεωρούμε πως η ελπίδα πρέπει να κρατηθεί ζωντανή, μακριά από αφοριστικές και γενικόλογες προσεγγίσεις περί οριστικής αδυναμίας λύσης του Κυπριακού. Προσεγγίσεις που οδηγούν σε παραίτηση από τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση και καταλήγουν σε αποδοχή της κατοχής και της διχοτόμησης.

Είναι επιτακτική ανάγκη όπως η κάθοδος της Ειδικής Απεσταλμένης του Γ.Γ του ΟΗΕ στην Κύπρο μέσα στο επόμενο διάστημα σηματοδοτήσει την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη είναι η επίδειξη της αναγκαίας πολιτικής βούλησης από τις δύο πλευρές.

Η πλευρά μας επιβάλλεται να επιδιώξει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς φοβικά σύνδρομα, από το σημείο που είχαν μείνει στο Κρανς Μοντανά. Δηλαδή, με τις υφιστάμενες συγκλίσεις, το Πλαίσιο Γκουτέρες και τον μηχανισμό εφαρμογής της λύσης. Στηριγμένη στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, όπως αυτό διατυπώνεται στις Συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 και στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ που προνοούν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Για μια λύση που να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, να απαλλάσσει την Κύπρο από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων.

Με αφορμή τη θλιβερή 44η επέτειο της τουρκικής εισβολής, η ΕΔΟΝ καλεί το λαό μας και ιδιαίτερα την κυπριακή νεολαία σε συστράτευση ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση. Με συνέπεια και σταθερότητα σε ρεαλιστικούς στόχους, απέναντι στη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό και την πατριωτική πλειοδοσία, που ανέκαθεν διευκόλυναν τον τούρκικο επεκτατισμό και τις Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκές, ιμπεριαλιστικές συνωμοσίες σε βάρος της Κύπρου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy