Με ανακοίνωσή της η ΕΔΟΝ καταδικάζει την απόφαση των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ θεωρεί ότι αυτή θα δημιουργήσει αρνητικές συνέπειες στην ήδη ταραγμένη περιοχή.

Αυτούσια η ανακοίνωση


“Ως Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ, καταδικάζουμε την απόφαση των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και θεωρούμε πως αυτή θα δημιουργήσει αρνητικότατες συνέπειες στην ήδη ταραγμένη περιοχή.

Η εν λόγω κίνηση, αποτελεί όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας των ΗΠΑ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και πλήρη σύμπλευση με το Ισραήλ, αλλά και συγκάλυψη των εγκλημάτων του στην Παλαιστίνη. Πρόκειται για βόμβα στα θεμέλια των προσπαθειών, για επίτευξη λύσης δύο κρατών με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία προνοούν την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, τα υψώματα Γκολάν και τα υπόλοιπα αραβικά εδάφη που τελούν υπό κατοχή από το 1967, στην αναγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και στην ύπαρξη ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους πλήρους μέλους του ΟΗΕ, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Προσπάθειες οι οποίες στηρίζονται διαχρονικά από τη διεθνή κοινότητα και αποτελούν το μόνο τρόπο για ειρήνευση στην περιοχή και επίλυση ενός από τα μακροβιότερα προβλήματα διεθνών συγκρούσεων.

Ως ΕΔΟΝ, συντασσόμαστε με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα, ζητώντας όπως άμεσα ανακληθεί η εν λόγω απόφαση. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγωνιζόμενο και δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό ενισχύοντας τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη, υπενθυμίζοντας ότι, το παλαιστινιακό πρόβλημα αποτελεί μία από τις διαχρονικές εστίες συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ειρήνευση σε ολόκληρη την περιοχή.

Την αμέριστη αλληλεγγύη που μας επιδεικνύουν οι παλαιστίνιοι νέοι, τους την επιστρέφουμε με την ετοιμότητα μας να ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε κάλεσμα για κοινή δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στους πολέμους, για τον κόσμο της ειρήνης, του αλληλοσεβασμού και της συνεργασίας.”