ΕΔΟΝ: Οι χρυσαυγίτες στην Κύπρο ακόμα προσπαθούν να κρύψουν το πρόσωπο τους.

Έλα στο Google News

Tο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ πραγματοποίησε σήμερα στις 17:00 αντιφασιστική πορεία καταδίκης του φασισμού με αφορμή την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Η προσυγκέντρωση  έγινε  έξω από την ελληνική πρεσβεία και κατευθύνθηκε προς το Προεδρικό Μέγαρο

Η ΕΔΟΝ κάλεσε προοδευτικό και δημοκρατικό άνθρωπο  απαιτήσει από τις αρμόδιες κυπριακές Αρχές την άμεση έναρξη έρευνας για το ΕΛΑΜ μέχρι να κλειστεί ο φασισμός στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας».

Υπενθυμίζεται ότι η κυπριακή Βουλή στις 10 Νοεμβρίου 2017 ενέκρινε ψήφισμα για την άνοδο της ακροδεξιάς, το οποίο καλούσε «τις Αρχές να παρακολουθούν την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και να προβούν κατά το δέοντα χρόνο σε όλες τις ενέργειες, για να διακριβώσουν αν προκύπτει η διάπραξη ποινικών αδικημάτων της Χρυσής Αυγής και στην Κύπρο».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΟΝ επισημαίνει ότι «ο φασισμός, ως το δεξί χέρι του κεφαλαίου, θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σύστημα χύνοντας το δηλητήριο του εθνικισμού, του ρατσισμού, του αντικομμουνισμού και της μισαλλοδοξίας. Χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά, στους δρόμους, στις πλατείες, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς. Ως ΕΔΟΝ θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό, για να μη συνεχίσει να δηλητηριάζει τις συνειδήσεις της νέας γενιάς και της κοινωνίας ευρύτερα».

 

Ομιλία Γ.Γ. ΕΔΟΝ Χρίστου Χριστόφια στην Αντιφασιστική Πορεία 11/10/2020

 

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

 

Χαιρετίζουμε την παρουσία σας σήμερα εδώ, που στέλνει μόνο ένα μήνυμα: «Δεν θα περάσουν!».

 

Στην Ελλάδα λήφθηκε μια ιστορική απόφαση την εβδομάδα αυτή. Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση, καταδικάστηκε για τα εγκλήματα της.

 

Επιτέλους έγινε ένα βήμα και επιβεβαιώθηκαν όσοι τα προηγούμενα χρόνια τόλμησαν να σταθούν απέναντι τους, να υψώσουν ανάστημα, να αντιπαρατεθούν μαζί τους. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι από τότε που η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή μέχρι την απόφαση του Δικαστηρίου, ήταν πολλοί εκείνοι που «είδαν το βούρκο με άλλο μάτι».

 

Τα αστικά κόμματα, που τους έκαναν συνομιλητές μέσα και έξω από τη Βουλή. Που τους αποκαλούσαν «παλιούς συναγωνιστές», που τους ήθελαν όπως ήταν, απλώς λίγο πιο σοβαρούς, έτοιμοι να συμμαχήσουν μαζί τους. Η πλειοψηφία των ΜΜΕ, που τους έβαλε στα πλατό και στα πρωτοσέλιδα, που τους πασπάλισε και με λίγη χρυσόσκονη από σταρ σύστεμ.

 

Στην Κύπρο, οι χρυσαυγίτες ακόμα προσπαθούν να κρύψουν το πρόσωπο τους. Εμείς τους ξέρουμε καλά. Τους θυμόμαστε στην Αθήνα σε διάφορα σκηνικά. Τους ζούμε και στην Κύπρο. Σε φοιτητικές εκλογές, σε προπηλακισμούς και επεισόδια. Φωλιάζουν μέσα σε οργανωμένους οπαδούς και αλλού, σπέρνοντας μίσος ενάντια στους τουρκοκύπριους, στους μετανάστες και στους πρόσφυγες. Μας απειλούν ότι θα μας απαντήσουν με «στρατιωτικούς όρους». Παριστάνουν τους πατριώτες με συνθήματα που στάζουν εθνικισμό και σοβινισμό, θυμίζοντας τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας. Μοιρολογίστρες των χουντικών, έτρεξαν να αποδώσουν τιμές στην κηδεία του Ντερτιλή, αποκαλούν «αγωνιστές» τους ΕΟΚΑβητατζήδες. «Αγωνιστές», οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι που όταν εισέβαλε ο Αττίλας, αυτοί ντύθηκαν νοσοκόμες για να γλυτώσουν και έτρεξαν να κρυφτούν στο Τρόοδος.

 

Υψώνουν τα ενωτικά λάβαρα και αποδεικνύονται οι πιο πολύτιμοι σύμμαχοι για τον Ερντογάν. Την διχοτόμηση ονειρεύεται ο Ερντογάν για την Κύπρο και στην διχοτόμηση θέλουν να μας οδηγήσουν και αυτοί με τη στάση τους. Τη διχοτόμηση είχε στόχο ο ιμπεριαλισμός για την Κύπρο το ’74 και για τη διχοτόμηση ανοίγουν το δρόμο και αυτοί σήμερα. 

 

Το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν στην Κύπρο επέμειναν να αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Και ναι, δε δίστασαμε να καταγγείλουμε τη δράση τους με στρατιωτικές ασκήσεις σε στρατόπεδα και βουνά. Σήμερα, καμώνονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με την Χρυσή Αυγή. Είναι όμως δεκάδες τα ντοκουμέντα. Με τον Χρίστο Χρίστου να το λέει ξεκάθαρα ότι είναι η Χρυσή Αυγή Κύπρου. Με τον Κασιδιάρη να αποκαλεί τον Χρίστου ένα τυπικό πρόεδρο, υπονοώντας ότι και στην Κύπρο, ηγέτης τους είναι ο Μιχαλολιάκος. Δεν είναι μέχρι σήμερα λίγα τα στελέχη του ΕΛΑΜ που απασχόλησαν τη δημοσιότητα για ποινικά αδικήματα. Πώληση προστασίας, ξυλοδαρμοί, εμπόριο ναρκωτικών και άλλα.

 

Είναι λοιπόν απόλυτα δικαιολογημένο το αίτημα μας για άμεση διενέργεια έρευνας από την Πολιτεία και τη Γενική Εισαγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη δράση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στην Κύπρο, τη σχέση της με κόμματα-οργανώσεις που δρουν στη χώρα μας και το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από μέρους τους και στην Κύπρο. Η παρουσία μας σήμερα εδώ, είναι η ξεκάθαρη απαίτηση μας γι΄αυτό.

 

Προσπαθούν πολύ να πείσουν ότι είναι κάτι άλλο. Μα δεν τα καταφέρνουν. Είναι επιβεβαιωμένη, μέχρι και η σχέση τους με τους γερμανούς νεοναζί εδώ και χρόνια. Αυτή είναι η ιδεολογία τους, η πιο αρρωστημένη και απάνθρωπη που γέννησε ποτέ ο ανθρώπινος νους. Αυτή που γέμισε τον κόσμο με στοίβες από πτώματα. Κρύβονται, αλλά δεν πείθουν κανένα. Γιατί όλοι το ξέρουν. Μπορείς να είσαι εγκληματίας χωρίς να είσαι νεοναζί, αλλά δεν μπορείς να είσαι νεοναζί χωρίς να είσαι εγκληματίας.

 

Είναι λοιπόν η ναζιστική ιδεολογία που οδηγεί τους Χρυσαυγίτες να πραγματοποιούν δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, συνδικαλιστών, κομμουνιστών, αντιφασιστών και άλλων προοδευτικών ανθρώπων, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Το χέρι των φασιστών οπλίστηκε από το μεγάλο κεφάλαιο. Από το σύστημα που αναπαράγει την εκμετάλλευση, τις ανισότητες, την αδικία. Το σύστημα που θέλει με κάθε τρόπο, ακόμα και δίνοντας χώρο στην εγκληματική ιδεολογία του φασισμού, να σιγήσει τις φωνές των ανθρώπων που αγωνίζονται για ειρήνη, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Το σύστημα, που εξισώνει τον κομμουνισμό με το φασισμό, που κλείνει τα σύνορα στους κατατρεγμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που στοιβάζει πρόσφυγες σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που φτωχοποιεί τους λαούς με τις πολιτικές του.

 

Είναι σχεδόν κωμική η προσπάθεια τους να το παίξουν αντι-συστημικοί. Γιατί είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι είναι το δεξί χέρι του συστήματος, οι τραμπούκοι του κεφαλαίου όταν το κεφάλαιο δεν μπορεί να πείσει αλλιώς. Αυτό αποδείχτηκε ξανά περίτρανα στο Πέραμα στην Ελλάδα. Την ώρα που οι Χρυσαυγίτες οργάνωναν συσσίτια μόνο για έλληνες και έχυναν κροκοδείλια δάκρυα για τη φτωχοποίηση των ελλήνων, πήγαιναν στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα και τα έβαζαν με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ γιατί, κρατούσαν λέει «τα μεροκάματα ψηλά» και «ζήμιωναν τους εφοπλιστές»!

 

Όπως και στην Κύπρο, τα βάζουν τάχα με το σύστημα και τους ισχυρούς, αλλά σήκωσαν το χέρι τους μέσα στη Βουλή για να ξεπουληθεί ο συνεργατισμός και χάρισαν στον κ. Αναστασιάδη τις ψήφους που του έλειπαν για να επανεκλεγεί, όταν πρόθυμα εκείνος απάντησε στο περιβόητο ερωτηματολόγιο τους!

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

 

Κανένας δεν μπορεί να πει πλέον ότι δεν ήξερε. Οι ναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, είναι ένοχοι και η θέση τους είναι πίσω από τα κάγκελα. Όχι γιατί ο φασισμός τσακίζεται στις δικαστικές αίθουσες. Αλλά γιατί αυτό προστάζει το περί δικαίου αίσθημα του λαού, αυτό προστάζει ο σεβασμός στις οικογένειες του Φύσσα, του Λουκμάν, του Αμπντούλ Μάναν και όλων των θυμάτων της ναζιστικής συμμορίας.

 

Ως ΕΔΟΝ, ξέρουμε πολύ καλά ότι ο φασισμός δεν θα νικηθεί με μια καταδικαστική απόφαση. Ο φασισμός τσακίζεται από τους λαούς στους δρόμους, στις πλατείες, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στα γήπεδα, στους χώρους δουλειάς. Ο φασισμός, τσακίζεται στον αγώνα για μια κοινωνία που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

 

Δεν υπάρχει λοιπόν μέσος δρόμος. Είτε είσαι μαζί τους, είτε απέναντι τους.

 

Εμείς, ήμασταν και είμαστε απέναντι. Και όπως τους συντρίψαμε τότε, το ’45, θα τους συντρίψουμε και σήμερα! Όπως και τότε νίκησε ο άνθρωπος και η ζωή, έτσι θα νικήσει και σήμερα!

 

Δεν θα περάσουν!

 

Προς: Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας

          Γενικό Εισαγγελέα Κυπριακής Δημοκρατίας

Ψήφισμα για την άμεση ανάγκη διενέργειας έρευνας από την Πολιτεία και τη Γενική Εισαγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη δράση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στην Κύπρο, τη σχέση της με κόμματα-οργανώσεις που δρουν στη χώρα μας και το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από μέρους τους και στην Κύπρο

 

Η Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΔΟΝ), μαζί με την μαζική παρουσία ευρύτερα νεολαίας και λαού, πορεύτηκαν σήμερα 11 Οκτωβρίου 2020, από την Ελληνική Πρεσβεία μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο και διατρανώνουν την απαίτηση τους για την άμεση ανάγκη διενέργειας έρευνας από την Πολιτεία και τη Γενική Εισαγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη δράση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στην Κύπρο, τη σχέση της με κόμματα-οργανώσεις που δρουν στη χώρα μας και το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από μέρους τους και στην Κύπρο.

 

 1. Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που χαρακτηρίζει, και νομικά πλέον, τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, δημιουργεί νέα νομικά και πολιτικά δεδομένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 2. H καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και των στελεχών της, αποτελεί ιστορική μέρα για τη δημοκρατία, αφού η θέση του ναζισμού και των ναζί είναι στη φυλακή και όχι στα κοινοβουλευτικά έδρανα.
 3. Η πορεία της Χρυσής Αυγής απέδειξε ότι ο φασισμός επιτίθεται ανάλογα με τη χρονική συγκυρία σε κάθε δημοκρατική φωνή που του αντιτίθεται, αφού πρώτα εξαπολύσει βία σε καθετί διαφορετικό, ενώ ταυτόχρονα γεμίζει με το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας την κοινωνία.
 4. Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν είναι το τέλος του φασισμού στην ελληνική κοινωνία, πόσο μάλλον δε, στην Κύπρο. Στη χώρα μας προκύπτει άμεση και απόλυτη ανάγκη να ανοίξει η υπόθεση, και νομικά, για το φασισμό στον δικό μας τόπο.
 5. Ο φασισμός δεν μπορεί να είναι μια ακόμα φωνή στη δημοκρατία, αφού είναι αυτή ακριβώς η φωνή που θέλει να καταργήσει τη δημοκρατία. Εγκληματική δεν είναι μόνο η δράση και η οργάνωση των φασιστικών οργανώσεων. Εγκληματική είναι πρώτα και κύρια η ιδεολογία τους.
 6. Η ύπαρξη και δράση νεοναζιστικών, φασιστικών, ακροδεξιών οργανώσεων και κινήσεων στην Κύπρο χρονολογείται για πάνω από μια δεκαετία, ενώ μάλιστα η πολιτική τους δράση έχει κατά καιρούς απασχολήσει σε ποινικό επίπεδο τις αρχές της Δημοκρατίας για επιθέσεις σε εκδηλώσεις άλλων οργανώσεων, εκλογές φοιτητικών ενώσεων εντός και εκτός Κύπρου, γήπεδα κ.α.
 7. Η πολιτική, ιδεολογική, αλλά και οργανική σύνδεση κομμάτων όπως το ΕΛΑΜ με τη Χρυσή Αυγή, έχει ξεκαθαριστεί δημόσια εδώ και χρόνια, από κορυφαία ηγετικά στελέχη, και των δύο, ενώ τα ντοκουμέντα που υπάρχουν από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και την τηλεόραση, είναι δεκάδες. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των ιδίων πως, το ΕΛΑΜ είναι η Χρυσή Αυγή στην Κύπρο και όχι αδερφό κόμμα. Ταυτόχρονα, η ίδια η πρόθεση του κόμματος (σύμφωνα με τον πρόεδρο τους) να εγγραφούν ως Χρυσή Αυγή Κύπρου, ξεκαθαρίζουν αυτή τη σύνδεση.
 8. Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης είχε προειδοποιήσει δημόσια το ΕΛΑΜ για το άρθρο 55(1),(2) του Ποινικού Κώδικα κεφ. 154 για παράνομη εκπαίδευση και εκμάθηση για χρήση όπλων και στην τακτική στρατιωτικών γυμνασίων, κινήσεων ή ελιγμών, επισημάνσεις που προέκυψαν από τον φάκελο που ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ παρέδωσε στον ίδιο σχετικά με τη δράση του ΕΛΑΜ.
 9. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 10/11/2017 έχει εγκρίνει ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται πως: «Καταδικάζει με έντονο τρόπο την ύπαρξη και δράση νεοφασιστικών και νεοναζιστικών κινημάτων στην Ευρώπη, είτε αυτά διακηρύσσουν ανοιχτά την ταυτότητα τους, είτε τη συγκαλύπτουν, ως προσβολή για την ιστορία της ηπείρου και τα εκατομμύρια των θυμάτων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τονίζει ότι η γνώση για την ιστορία, τον χαρακτήρα και τις πρακτικές του φασισμού – ναζισμού πρέπει να αποτελεί διαρκές καθήκον για τα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, με τελικό στόχο τη δημιουργία ελεύθερων και δημοκρατικών συνειδήσεων και την εξάλειψη κάθε μορφής ολοκληρωτικών ιδεολογημάτων, της συντήρησης και της εκκόλαψης της ιδεολογίας του μίσους, της αναπαραγωγής εγκλημάτων εθνοκάθαρσης».
 10. Επίσης αναφέρεται πως: «Καλεί τις αρχές να παρακολουθούν την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και να προβούν κατά το δέοντα χρόνο σε όλες τις ενέργειες, για να διακριβώσουν αν προκύπτει η διάπραξη ποινικών αδικημάτων της Χρυσής Αυγής και στην Κύπρο».
 11. Ζητούμε την άμεση διενέργεια έρευνας από την Πολιτεία και τη Γενική Εισαγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη δράση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στην Κύπρο, τη σχέση της με κόμματα-οργανώσεις που δρουν στη χώρα μας και το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από μέρους τους και στην Κύπρο.

 

 

 

 

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ!

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.