Ανακοίνωση ΕΔΟΝ για την Ημέρα Ερυθράς Χειρός

Η 12η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από το 2002 ως ‘’Ημέρα της Ερυθράς Χειρός’’, ή ‘’Ημέρα του Κόκκινου Χεριού’’ με στόχο την ευρεία ενημέρωση γύρω από τα θέματα που αφορούν εμπλοκή παιδιών σε πολεμικές συρράξεις. Στις 12 Φεβρουαρίου 2002 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις. Η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθράς Χειρός στοχεύει επίσης στην υπενθύμιση αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών όλου του κόσμου για τα παιδιά που βρίσκονται, τις περισσότερες φορές χωρίς τη θέληση τους, σε ένοπλες ομάδες, υπηρετώντας σε μέτωπα πολέμων και συγκρούσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Περισσότερα από 300.000 παιδιά παγκοσμίως στρατεύονται χωρίς τη θέλησή τους, και συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα με κάθε τρόπο, είτε ως μεταφορείς, είτε ως αγγελιοφόροι, είτε ως ανθρώπινες ασπίδες. Επίσης, σε αρκετές χώρες, υπό το βάρος των εμφύλιων πολέμων, η παιδικότητα δίνει τη θέση της σε παιδιά στρατιώτες που βιώνουν από νεαρή ηλικία το φρικαλέο και αδίστακτο πρόσωπο του πολέμου. Περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά πέθαναν εξ αιτίας των πολέμων και σχεδόν 15 εκατομμύρια εκτοπίσθηκαν ή έγιναν πρόσφυγες από τις διάφορες συρράξεις, μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Ως ΕΔΟΝ είμαστε ταγμένοι ενάντια στους πολέμους και στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, πόσο μάλλον όταν αυτή η εκμετάλλευση αφορά παιδιά. Πρέπει να γίνει απαίτηση όλων μας να μην χάνεται καμία ανθρώπινη ζωή στο βωμό του πολέμου, αφού αποτελεί χρέος όλων μας ως μέλη της ανθρώπινης φυλής, να εργαστούμε για παγκόσμια ειρήνη, για διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ευημερίας των λαών, μακριά από κατοχικούς στρατούς, ιμπεριαλιστικούς πολέμους που θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους όσους ανθρώπους χρειαστεί, για να μπορεί να λειτουργεί η ιμπεριαλιστική μηχανή.

Ας στρέψουμε το βλέμμα σ΄ αυτά τα παιδιά και ας συμβάλουμε όλοι ουσιαστικά έτσι ώστε να σταματήσουμε αυτή την απάνθρωπη και βίαιη συμπεριφορά που σπρώχνει τα παιδιά να οπλίζονται και να σκοτώνουν εν ψυχρώ άλλους ανθρώπους. Ευθύνη και καθήκον όλων είναι ο αγώνας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την ευημερία και ειρήνη των λαών, για την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και το σοσιαλισμό.

Γραφείο ΕΔΟΝόπουλων

ΚΣ ΕΔΟΝ

11/2/2019