Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η συζήτηση που διοργάνωσε το Γραφείο Eπαναπροσέγγισης της ΕΔΟΝ Λεμεσού την Παρασκευή 13 Απριλίου στην Αναγέννηση Προσφύγων, με θέμα: «Κοινή Συμβίωση Ε/κ και Τ/κ στη Λεμεσό μέχρι το 1974».

Ομιλητές ήταν o Μίμης Σοφοκλέους, Πανεπιστημιακός, Επιστημονικός Διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου-Ιστορικού Αρχείου – Κέντρου Μελετών Λεμεσού και ο Vasfi Candan, Τ/Κ συνταξιούχος δάσκαλος και πρώην βουλευτής.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΟΝ, οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν σε πλήθος περιπτώσεων ειρηνικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων (αλληλοβοήθεια, αλληλοεκτίμηση, αλληλοσεβασμός, αλληλεξάρτηση, κοινοί αγώνες για αντιμετώπιση προβλημάτων προσπάθειες αποτροπής του κοινοτικού διαχωρισμού κ.ά.) με κύριο στόχο τη σχετική ενημέρωση των νέων και προτροπή να μιμηθούν τους παλαιότερους Τ/Κ και Ε/Κ Λεμεσιανούς.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των νέων. Επικεντρώθηκαν στα θέματα κοινής συνύπαρξής, πολιτισμού-διαφορετικότητας, ενεργής συμμετοχής στα κοινά, και στις ίσες ευκαιρίες απασχόλησης σε μια επανενωμένη Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης καταγράφηκαν τα συμπεράσματα και αποφασίστηκε η συνάντηση με αρμόδιους φορείς, για την μεταφορά των συμπερασμάτων.

Παράλληλα η συζήτηση εντάχθηκε στα πλαίσια του Δεκαπενθήμερου Επαναπροσέγγισης, που πραγματοποιεί για 26η συνεχή χρονιά η ΕΔΟΝ, και είναι αφιερωμένο στους ηρωομάρτυρες της ελληνοτουρκικής φιλίας Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη. 53 χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία των δυο Κύπριων πατριωτών, στις 11 Απριλίου 1965, από την τουρκοκυπριακή  τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ, τα μηνύματα αυτής της θυσίας παραμένουν δυνατά όσο ποτέ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “δυστυχώς τα φαινόμενα εθνικιστικών εξάρσεων δεν έχουν εκλείψει. Αντίθετα εντείνονται και η ακροδεξιά συνεχίζει την πολιτική της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού και την αντιομοσπονδιακή υστερία της.

Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε χρέος μας την καθημερινή δράση, για μια Κύπρο μάνα όλων των παιδιών της. Ο εθνικισμός είναι ότι πιο σάπιο άφησε πίσω η ιστορία, ότι πιο σάπιο γέννησε η κοινωνία και οφείλουμε να εργαστούμε μέχρι τέλους για να τον ξεριζώσουμε από την κοινωνία μας, αν θέλουμε να ζήσουμε σε μια Κύπρο ειρηνική και επανενωμένη”.