ΕΔΟΝίτικη ζωή και δράση – Ένα παράσημο ζωής

Του
Χρίστου Χριστόφια*

 

Μετά από 23 ολόκληρα χρόνια που έφερα τον τιμητικό τίτλο του μέλους της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ), ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Αποχαιρετιστήκαμε στις 14/10/2020 με τους συναγωνιστές και συναγωνίστριες, που ήμασταν πλάι-πλάι ως συλλογική ηγεσία της πιο ιστορικής και μαζικής οργάνωσης νεολαίας του τόπου μας. Είναι και οι χιλιάδες άλλοι που αγωνιστήκαμε μαζί για τα αγνά ιδανικά μας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η ΕΔΟΝ μάς έκανε αυτούς που είμαστε σήμερα.


Από το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων ήρθαμε σε πρώτη επαφή με τα ιδανικά της ειρήνης, της ελευθερίας, της συλλογικότητας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Στο Μαθητικό Τμήμα και την ΠΕΟΜ, που μάθαμε ό,τι δεν μας μαθαίνει το σχολείο. Μορφωθήκαμε κοινωνικά, καλλιεργήσαμε την κριτική μας σκέψη, μάθαμε να είμαστε ανθρώπινοι, μαχητικοί και διεκδικητικοί. Βγήκαμε στους δρόμους, αγωνιστήκαμε, χάσαμε και απογοητευτήκαμε, κατακτήσαμε και χαρήκαμε. Κάναμε εισαγωγή στην ιδεολογική, πολιτική και ιστορική επιμόρφωση και αυτομόρφωσή μας.

Στο Φοιτητικό Τμήμα και την Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, που χωρίς υπερβολή αποτελούν τα πιο όμορφα χρόνια αυτής της διαδρομής. Γαλουχηθήκαμε στα νάματα του Μαρξισμού – Λενινισμού, ανδρωθήκαμε πολιτικά στη σκληρή αντιπαράθεση με τη δεξιά και την ακροδεξιά στην Αθήνα, είδαμε κατάματα τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής και των άλλων νεοφασιστικών δυνάμεων σε καταμετρήσεις, συνελεύσεις και αλλού. Πορευτήκαμε μαζί με τους συντρόφους στους αγώνες του ελληνικού φοιτητικού κινήματος, στην πάλη του ελληνικού Λαϊκού – Εργατικού Κινήματος. Ξημεροβραδιαστήκαμε στην τεράστια προσπάθεια για εκλογή του τότε Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ στην προεδρία της Δημοκρατίας. Αναλώσαμε κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας για τη μαζικότερη κάθοδο ψηφοφόρων που έγινε στην Κύπρο ποτέ και βάλαμε το δικό μας λιθαράκι στην ιστορική νίκη του 2008. Αντέξαμε τη χυδαία επίθεση των δυνάμεων της αντίδρασης από το 2011 και μετά. Δεν λυγίσαμε. Αξέχαστη θα μείνει σε αυτή τη διαδρομή η ιστορική πορεία καταδίκης των μαύρων επετείων στις 19/07/2011 στο Προεδρικό.


Στο Τμήμα Νέων Εργαζομένων, που μάθαμε από πρώτο χέρι τη σκληρότητα των ταξικών αντιθέσεων επί του εδάφους, τα προβλήματα της γενιάς της κρίσης και του κουρέματος, της ανασφάλιστης εργασίας, των ευέλικτων μορφών εργασίας, των ελαστικών ωραρίων, του κουρελιάσματος των ονείρων μας. Η επιβεβαίωση ότι βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ότι δεν συμβιβαζόμαστε με το σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Το ατσάλωμα της πίστης μας στην πάλη για τον νέο κόσμο, το σοσιαλισμό.

Η μεγαλύτερη τιμή που αξιώθηκα να ζήσω μέχρι σήμερα ήταν η εμπιστοσύνη των συντρόφων μου να αποτελώ τον πρώτο μεταξύ ίσων, ως Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε δύσκολα χρόνια οργανωτικής κάμψης της ΕΔΟΝ και απαξίωσης της πολιτικής από μεγάλη μερίδα της νεολαίας του τόπου μας. Ήταν μεγάλο στοίχημα να καταφέρουμε συλλογικά να πετύχουμε την ανάκαμψη, κάτι που ακόμα η Οργάνωση το παλεύει. Στην προσπάθειά μας είχαμε συντροφικότητα, συλλογικότητα, ένταση, λάθη, παρεξηγήσεις, αλλά πάντα με κοινό γνώμονα όλων την επίτευξη των στόχων της Οργάνωσής μας.

Τα Παγκύπρια Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, οι κατασκηνώσεις μας, τα μαθητικά και φοιτητικά διήμερα, η σφυρηλάτηση και ενίσχυση των δικοινοτικών μας σχέσεων και δράσεων με τους Τουρκοκύπριους συντρόφους μας, οι διεθνείς μας σχέσεις μέχρι και τη φιλοξενία της 20ής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών στην Κύπρο, η πολιτιστική μας δράση, οι κινητοποιήσεις, ο αντικατοχικός αγώνας, οι αντιιμπεριαλιστικές πορείες, η εφημερίδα Νεολαία, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και πολλές άλλες πτυχές της δράσης μας θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη μου. Ένα παράσημο της ζωής. Μια τιμή και περηφάνια απερίγραπτη. Ευχαριστώ από καρδιάς τον καθένα και την καθεμιά που αγωνιστήκαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια στο νεολαιίστικο κίνημα. Δεν θα χαθούμε! Πάλι στους ίδιους δρόμους του αγώνα θα βρεθούμε!


Εύχομαι από καρδιάς στον Γ.Γ. της ΕΔΟΝ, συν. Σεβήρο Κούλα και σε ολόκληρο το Κεντρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, καλή δύναμη και καλούς αγώνες! Μένουμε ενωμένοι, μένουμε οργανωμένοι, μένουμε δυνατοί! Και τώρα και πάντα.

*Τέως Γενικός Γραμματέας ΕΔΟΝ, μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.