Υπόθεση διάθεσης μεγάλης έκτασης στο δάσος «Σωτήρα» στην Αγία Νάπα από το Υπουργικό Συμβούλιο σε εταιρεία για τη δημιουργία ιδιωτικού πανεπιστημίου, παρά τις περί του αντιθέτου πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, φέρνει στο φως έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση η εταιρεία υπέβαλε δύο φορές αίτημα, για το συγκεκριμένο τεμάχιο. Την πρώτη φορά το αίτημά της απορρίφθηκε, αλλά τη δεύτερη φορά οι κρατικές υπηρεσίες άλλαξαν στάση και αφού ενέκριναν το αίτημα το έστειλαν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό το οποίο φαίνεται ότι άλλαξε τα δεδομένα είναι η «χειρόγραφη σημείωση του (Υπουργού Γεωργίας) ημερομηνίας 21 Οκτωβρίου 2017, επί της επιστολής» με την οποία παρακάλεσε τον Διευθυντή Τμήματος Δασών όπως ικανοποιηθεί το αίτημα», όπως αναφέρεται.

Σημειώνεται μάλιστα ότι η Νομική Υπηρεσία σε επιστολή της επεσήμανε ότι «η ανέγερση και λειτουργία ιδιωτικού πανεπιστημίου δεν φαίνεται να αποτελεί κοινωφελή σκοπό και ούτε βεβαίως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αποτελούν κοινωφελή ιδρύματα και ως εκ τούτου η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ενδεχομένως να μη συνάδει με το πνεύμα του νόμου και/ή του κανονισμού για εκμίσθωση ή άλλη διάθεση κρατικής δασικής γης και κοινωφελή σκοπό».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά την επανεξέταση της υπόθεσης, δεδομένου ότι παρά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν έχει υπογραφεί ακόμη σχετική σύμβαση με την εταιρεία. Επισημαίνεται επίσης ότι οι κρατικές υπηρεσίες επέδειξαν «αδικαιολόγητη σπουδή στην προώθηση της αίτησης».

Καθυστερημένα έσοδα 6,1 εκατ. ευρώ

Εν τω μεταξύ, τα καθυστερημένα έσοδα του Τμήματος Δασών έφτασαν στα 6,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες.

Ενδεικτικά αναφέρεται περίπτωση εταιρείας η οποία χρωστούσε 4,4 εκατ. ευρώ και έγινε εξώδικος διακανονισμός για 1,7 εκατ. ευρώ.

Επίσης εντοπίστηκαν τέσσερις εταιρείες που χρωστούν 413,4 χιλ. ευρώ, 233,4 χιλ. ευρώ, 845,5 χιλ. ευρώ και 120,9 χιλ. ευρώ αντίστοιχα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου