Έδωσαν εγγυήσεις 60 εκατ. ευρώ αλλά δεν ξέρουν αν θα γίνει το έργο

The Noor I Concentrated Solar Power plant, shown on Thursday, is the first phase of a large solar thermal power plant that is intended to supply more than a million Moroccans with electricity.

Εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής η εγγύηση ύψους 60 εκατομμυρίων προς ιδιωτική εταιρία για ηλιοθερμικό πάρκο.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤο θέμα της κρατικής εγγύησης το οποίο πήγε τέσσερις φορές στην ολομέλεια αλλά δεν εγκρίθηκε αφορά την εταιρεία «Alfa Mediterranean Enterprises» η οποία προγραμματίζει ηλιοθερμικό πάρκο στην Άλασσα και ζητά την κυβερνητική εγγύηση προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος NER300.

Το ΑΚΕΛ απέρριψε την εγγύηση, αφού πρόκειται για ένα έργο που έχει μεγάλη πιθανότητα να μην γίνει με αποτέλεσμα η Κύπρος να μην εκπληρώσει τον στόχο της για ένταξη των ΑΠΕ με αποτέλεσμα να κληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία να πληρώσει πρόστιμο.

Και στην περίπτωση που το έργο γίνει, ο Κύπριος πολίτης θα πληρώνει κατά πολύ υψηλότερη την κιλοβατώρα στη συγκεκριμένη εταιρεία, την ώρα που σε άλλες χώρες είναι πολύ χαμηλότερο το ύψος με το οποίο το κράτος πληρώνει προς την εταιρία.

Όσοι ψήφισαν θετικά, έθεσαν ένα ρίσκο στην Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο μπορεί οι πολίτες κάποια στιγμή στο μέλλον να κληθεί να πληρώσει ο Κύπριος πολίτης, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei