Έδωσαν κατάμαυρο το ενδιάμεσο πόρισμα – Δεκάδες μαυρισμένες σελίδες

Θα είναι σαν να δίνεται στη δημοσιότητα η Έκθεση, αλλά...δεν θα δίνεται

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργο Σαββίδη,  η ενδιάμεση έκθεση του Προέδρου και των Μελών της Ερευνητικής Επιτροπής που συστάθηκε με σκοπό τη διερεύνηση των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 έως και τη 17η Αυγούστου 2020, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Ο Εισαγγελέας έδωσε την έκθεση με μαυρισμένες ολόκληρες σελίδες, η μία μετά την άλλη που όπως ισχυρίζεται, αποκρύβονται τα στοιχεία εκείνα που «δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν πρώτον, για σκοπούς προστασίας ενδεχόμενων ποινικών ερευνών που δυνατό να διαταχθούν και  κατ’ επέκταση των δικαιωμάτων των εν δυνάμει κατηγορουμένων και δεύτερον, για σκοπούς συμμόρφωσης με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της διαφύλαξης της διαδικασίας παράβασης που εκκρεμεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1aΗ απάλειψη των στοιχείων στο περιεχόμενο της ενδιάμεσης έκθεσης, όπως αυτό δημοσιεύεται σήμερα, φέρει τη σύμφωνο γνώμη της Ερευνητικής Επιτροπής και της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

2a

Όσον αφορά στην αξιολόγηση της ενδιάμεσης έκθεσης από τη Νομική Υπηρεσία, αυτή αξιολογείται από την Υπεύθυνη Εισαγγελέα και νομικούς λειτουργούς του Ποινικού Τομέα με σκοπό την προώθηση αυτής στην Αστυνομία για έναρξη αστυνομικών ερευνών.

4a

Προσφυγή στο Ανώτατο για την απόφαση της Βουλής

Περαιτέρω, αύριο καταχωρείται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο σύμφωνα με το Άρθρο 139 του Συντάγματος, με την οποία καλείται το Δικαστήριο να δηλώσει ότι η Απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων με ημερομηνία 22 Απριλίου 2021 είναι άκυρη και άνευ νομικού αποτελέσματος, αφού λήφθηκε, μεταξύ άλλων, χωρίς εξουσία ή/και αρμοδιότητα ή/και κατά παράβαση προνοιών του Συντάγματος και της Αρχής της Διάκρισης των Εξουσιών ή/και κατά παράβαση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κείμενο της ενδιάμεσης έκθεσης επισυνάπτεται εδώ.

Απόπειρα συσκότισης λέει το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ θα μελετήσει το ενδιάμεσο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής και θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Είχαμε άλλωστε ζητήσει επιτακτικά τη δημοσιοποίηση του Πορίσματος γιατί ακριβώς πρέπει να υπάρξει διαφάνεια, να κρίνουν οι πολίτες τα συμπεράσματα της Επιτροπής αλλά και την ίδια την Επιτροπή και το έργο της».

Ωστόσο, η επιλογή της Ερευνητικής Επιτροπής να μην δημοσιοποιηθούν ονόματα και στοιχεία συνιστά μια εξόφθαλμη απόπειρα συσκότισης, τονίζει το κόμμα.

“Η Επιτροπή «μαύρισε» ακόμα και τις αναφορές που αφορούν το γνωστό Σαουδάραβα μεγιστάνα ο οποίος παραχωρούσε το τζετ του στο Νίκο Αναστασιάδη για τις διακοπές του στις Σεϋχέλλες και σε ανταπόδοση ο Πρόεδρος πολιτογράφησε όλο του το σόι”.

«Πάντως, με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να συγκαλυφθεί η θεσμική διαπλοκή και η σύγκρουση συμφέροντος του Νίκου Αναστασιάδη και μελών της κυβέρνησής του Συναγερμού στην υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων. Είναι αυταπόδεικτη και κραυγαλέα. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν συμβαίνει -τόσο προκλητικά και σκανδαλωδώς μάλιστα- ένας Πρόεδρος να λαμβάνει αποφάσεις με τις οποίες πλουτίζουν ιλιγγιωδώς οι οικογενειακές του επιχειρήσεις και υπουργοί να αποφασίζουν για αιτήσεις γραφείων που συνδέονται με τους ίδιους. Αυτά συνιστούν την πιο εξοργιστική πτυχή της βιομηχανίας χρυσών διαβατηρίων που έστησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη μοιράζοντας 6,5 χιλιάδες διαβατήρια και διασύροντας τη χώρα ανά το παγκόσμιο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy