Πάρτι εκατομμυρίων σε μεγάλους από …«λάθος» κατά την πανδημία – Οδηγήθηκαν σε λουκέτο οι μικροί

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη «έκοψε» μικρομεσαίους και τους οδήγησε σε λουκέτο. Την ίδια ώρα, δόθηκαν από «λάθος» εκατομμύρια σε μεγάλους και δεν ανακτήθηκαν

 

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ «έκοψε» χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους, που ήταν δικαιούχοι, από το σχέδιο στήριξης το οποίο εφαρμόστηκε την περίοδο του κορονοϊού, με αποτέλεσμα πολλοί απ’ αυτούς να οδηγηθούν σε μεγάλες ζημιές ή ακόμη και σε λουκέτο. Την ίδια ώρα, από «λάθος» δόθηκαν εκατομμύρια σε μεγάλες επιχειρήσεις, τα οποία δεν ζητήθηκαν ποτέ πίσω.

Τα πιο πάνω καταγράφονται σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να καταγγέλλει ότι έγινε «τσαπατσούλικη» δουλειά από το Υπουργείο Οικονομικών, αφού δεν τηρούνταν πρακτικά, υπήρξαν θέματα ασυνεννοησίας και σοβαρές αδυναμίες στον τρόπο που εφαρμόστηκε το Σχέδιο. Ανέφερε επίσης ότι «άλλο σχέδιο στείλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλο εφαρμόσαμε», προσθέτοντας ότι επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι που ήταν δικαιούχοι του σχεδίου στήριξης «κόπηκαν» από το Υπουργείο Οικονομικών. Παρέθεσε μάλιστα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι από 200 εκατ. ευρώ, τα οποία προϋπολογίστηκαν για το σχέδιο, τελικά δόθηκαν μόνο 155,7 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, δόθηκαν 32 εκατ. ευρώ σε μη δικαιούχους, πολλά από τα οποία δεν ζητήθηκαν ποτέ πίσω. Ενδεικτικά ανέφερε ότι 503 επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν τα κριτήρια πήραν σχεδόν 16 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έγιναν ποτέ ενέργειες για ανάκτηση των ποσών.

ΑΚΕΛ: Άνιση και ρουσφετολογική διαχείριση

Το ΑΚΕΛ διά του Χρίστου Χριστοφίδη κατήγγειλε ότι υπήρξε άνιση μεταχείριση, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι πολλές από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες «κόπηκαν» άδικα από το ΥΠΟΙΚ οδηγήθηκαν σε μεγάλες ζημιές ή και λουκέτο, ενώ άλλοι μη δικαιούχοι πήραν εκατομμύρια.

«Οι κρατικές υπηρεσίες αποδίδουν σε τεχνικά λάθη τις μη νόμιμες πληρωμές, αλλά ποιος μπορεί να πείσει με σιγουριά τους πολίτες ότι η όλη διαχείριση του σχεδίου, με τον κύριο όγκο μάλιστα των πληρωμών να γίνεται λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές, δεν ήταν αποτέλεσμα ρουσφετολογικών διευθετήσεων ημετέρων και δεν θυματοποιήθηκε κόσμος που οδηγήθηκε στην οικονομική καταστροφή, ενώ ήταν δικαιούχος κρατικής ενίσχυσης;» διερωτήθηκε ο Χρ. Χριστοφίδης.

Τόνισε επίσης ότι «υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες», προσθέτοντας ότι δυστυχώς «από την προηγουμένη κυβέρνηση έχουμε πολλά δείγματα τέτοιου είδους διαχείρισης δημοσίου χρήματος και γι’ αυτό θέλουμε να δώσουμε συνέχεια στο όλο θέμα, ζητώντας επιπρόσθετα στοιχεία. Δεν μπορεί να παρατηρείται τέτοια άνιση μεταχείριση μεταξύ πολιτών και να αποδίδεται σε τεχνικό λάθος», πρόσθεσε.

Κάλεσε επίσης τους αρμοδίους να απαντήσουν «τι διορθωτικά μέτρα μπορεί να πάρει το κράτος για τους πολίτες που κατά την περίοδο εκείνη είχαν ανάγκη, αλλά δεν έτυχαν της κρατικής στήριξης που δικαιούνταν και ενδεχόμενα καταστράφηκαν οικονομικά και λέμε τώρα ότι είχαν απορριφθεί από λάθος;»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy