Έδωσαν λιμενικά τεμάχια σε ιδιωτικές εταιρείες – Ερωτήματα αν υπάρχει εμπλοκή πρώην βουλευτή και πρώην υπουργού

Αιχμές για εμπλοκή πρώην βουλευτή και πρώην υπουργού, αλλά και αντιδράσεις από τις κοινότητες της περιοχής

Στο μικροσκόπιο η παραχώρηση λιμενικών τεμαχίων σε ιδιωτικές εταιρείες

Έρευνα αναφορικά με την απόφαση του προηγούμενου ΔΣ της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) για παραχώρηση χώρων στη λιμενική περιοχή Ζυγίου σε ιδιωτικές εταιρείες για τη δημιουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού διεξάγει το νέο ΔΣ της Αρχής, από το οποίο τόσο το Υπουργείο Μεταφορών όσο και η Ελεγκτική Υπηρεσία αναμένουν ενημέρωση και απαντήσεις σε σειρά ισχυρισμών που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την εν λόγω απόφαση.

Το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, κατά την οποία ο νέος πρόεδρος της ΑΛΚ, Αντώνης Στυλιανού, είπε ότι το ΔΣ της Αρχής αναμένεται να συνέλθει εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, με στόχο να λάβει απόφαση επί του αιτήματος των δύο εταιρειών για την παραχώρηση συγκεκριμένων τεμαχίων γης. Ανέφερε επίσης ότι δεν ακολουθήθηκε διαδικασία προσφοροδότησης για τα εν λόγω τεμάχια και πως κανένα εκ των μελών του προηγούμενου ΔΣ είχε δηλώσει σύγκρουση συμφέροντος.

Μέλος του ΔΣ της Αρχής Λιμένων στενή συγγένεια με πρόσωπο που συνδέεται με μία εκ των δύο εταιρειών που αδειοδοτήθηκαν

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αναμένει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που έθεσε στην ΑΛΚ, όπως κατά πόσο μέλος τού τότε ΔΣ απέκρυψε σύγκρουση συμφέροντος και στενή συγγένεια με πρόσωπο που συνδέεται με μία εκ των δύο εταιρειών που αδειοδοτήθηκαν, εάν η απόφαση για την παραχώρηση των τεμαχίων λήφθηκε στην τελευταία συνεδρία του προηγούμενου ΔΣ και αφότου είχε ληφθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη νέα σύνθεση του ΔΣ της Αρχής, εάν η απόφαση παραβιάζει το αναθεωρημένο χωροταξικό σχέδιο της περιοχής Βασιλικού και εάν η συνύπαρξη ηλεκτροπαραγωγών σταθμών με σταθμούς αποθήκευσης πετρελαιοειδών, αγωγούς τροφοδοσίας καυσίμων και αγωγούς μεταφοράς νερού πυρόσβεσης είναι άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών κράτησε αποστάσεις, δηλώνοντας ότι αναμένει ενημέρωση από την ΑΛΚ. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας είπε ότι το Υπουργείο δεν φέρει κατ’ αρχήν ένσταση στα αιτήματα των δύο εταιρειών, αλλά έθεσε σειρά προϋποθέσεων.

Ερωτήματα αν υπάρχει εμπλοκή πρώην βουλευτή και πρώην υπουργού στη διαδικασία που αφορά τα δύο τεμάχια

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων, Παναγιώτης Δαμιανού, διερωτήθηκε εάν υπάρχει εμπλοκή πρώην βουλευτή και πρώην υπουργού στη διαδικασία που αφορά τα δύο τεμάχια. Επίσης η πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαρί είπε ότι το τεμάχιο δημιουργήθηκε με επίχωση από άχρηστα υλικά της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, με σκοπό «να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα κάποιων επωνύμων». Ανέφερε επίσης ότι το αίτημα των εννέα κοινοτήτων της περιοχής είναι να ακυρωθούν οι εγκρίσεις, προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε άλλες εγκαταστάσεις που δεν περιλαμβάνονται στο μάστερπλαν».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.