Η ΕΕ αναμένει διευκρινίσεις για συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, επαναλαμβάνει πως το μνημόνιο του 2019 παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας

Θα χρειαστούν διευκρινίσεις για τη συμφωνία που φέρονται να έχουν υπογράψει Τουρκία και Λιβύη για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς βασίζεται στο μνημόνιο μεταξύ των δύο πλευρών το οποίο «έρχεται σε αντίθεση το δίκαιο της θάλασσας και παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο σε γραπτή δήλωση, τονίζοντας πως θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που παραβιάζουν την περιφερειακή σταθερότητα.


Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταγράψει τις αναφορές και δημοσιεύματα που θέλουν την Τουρκία και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης να έχουν υπογράψει συμφωνία για ζητήματα υδρογονανθράκων στη βάση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019 το οποίο είχε ως αντικείμενο την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

«H EE υπενθυμίζει πως η θέση της για αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αναλλοίωτη» σημειώνει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην γραπτή ανακοίνωση.

«Το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας – Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να επιφέρει τις όποιες νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη» προσθέτει.


«Η νέα συμφωνία δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Ενέργειες που μπορούν να υποσκάψουν την περιφερειακή σταθερότητα θα πρέπει να αποφεύγονται» καταλήγει.

Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του 2019 είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ελλάδας σύμφωνα με την οποία το μνημόνιο προσπερνά και αγνοεί την ελληνική ΑΟΖ όπως ορίζεται βάσει του Δικαίου της Θάλασσας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.