ΕΕ: Χαιρετίζει την απόφαση του ΣΑ για διασυνοριακή ανθρωπιστική βοήθεια στη ΣυρίαΗ Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Ιανουαρίου να επεκτείνει την άδεια για διασυνοριακή ανθρωπιστική βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη στη Συρία, σύμφωνα με γραπτή κοινή δήλωση που εξέδωσαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορρέλ και ο Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

Όπως αναφέρουν “υπό το πρίσμα των τεράστιων ανθρωπιστικών αναγκών στη βόρεια Συρία, ενδεχόμενη αποτυχία του Συμβουλίου να συμφωνήσει σε μια παράταση θα είχε καταστροφικές συνέπειες.”

“Ωστόσο, η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για την εξαίρεση από το πεδίο εφαρμογής του ψηφίσματος 2504 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του σημείου διέλευσης Yaroubia μεταξύ του Ιράκ και της βορειοανατολικής Συρίας, όπου οι ανάγκες παραμένουν σε μεγάλη κλίμακα”, αναφέρουν και τονίζουν ότι “αυτό θέτει σε κίνδυνο την παράδοση κρίσιμου ιατρικού εξοπλισμού στη βορειοανατολική Συρία”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει επίσης τη λύπη της για το μειωμένο χρονοδιάγραμμα του ψηφίσματος. “Η αντιμετώπιση των σοβαρών ανθρωπιστικών αναγκών απαιτεί βιώσιμη και προβλέψιμη πρόσβαση πέραν των έξι μηνών”, τονίζουν.

“Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη βορειοδυτική Συρία, η συνεχιζόμενη βία και οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου εξακολουθούν να επηρεάζουν δραματικά αμάχους που έχουν ήδη υποφέρει χρόνια σύγκρουσης”, αναφέρουν ο Επίτροπος και ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

“Έχουν αναφερθεί πολυάριθμοι θάνατοι και τραυματισμοί από τους πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες. Περίπου 300.000 άνθρωποι, η συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά, έχουν εκτοπιστεί από τις αρχές Δεκεμβρίου υπό άθλιες συνθήκες. Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν έναν σκληρό χειμώνα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν σε σκηνές και αυτοσχέδια στρατόπεδα ή τοποθεσίες για εσωτερικά εκτοπισμένους. Οι συνεχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις επιδεινώνουν περαιτέρω αυτή την ήδη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση”, προειδοποιούν.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια για την προστασία των ευάλωτων πολιτών στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της βορειοδυτικής. Προτρέπει όλα τα εμπλεκόμενα στη σύγκρουση μέρη να τηρήσουν την άμεση κατάπαυση του πυρός, να εξασφαλίσουν την προστασία των αμάχων, να επιτρέψουν την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, και να σέβονται πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”, καταλήγουν.