ΕΕ: Έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΣ με θέμα το Αφγανιστάν – Ψήφισμα από το Σ.Α του ΟΗΕ

Έλα στο Google News

Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα στις 2 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες με θέμα το Αφγανιστάν.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας-χώρα η οποία ασκεί την Προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, ανέφερε ότι θέλουν να συντονίσουν τη θέση της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των δυνητικών επιπτώσεων της κατάστασης στη μετανάστευση και την ασφάλεια στην ΕΕ.

Στόχος, πρόσθεσε, είναι να αναπτυχθεί και μια σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν στην αποτροπή της επανάληψης του σεναρίου του 2015, όταν τα κράτη μέλη αντιμετώπισαν τεράστια μετανάστευση πίεση.

Εκτός από τους υπουργούς, θα συμμετάσχουν παράλληλα εκπρόσωποι της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, της Frontex, της Europol, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο και του συντονιστή αντιτρομοκρατικής δράσης της ΕΕ.

Εκατοντάδες αμερικανοί παραμένουν στο Αφγανιστάν

Εκατοντάδες πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένουν στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτικών, ανέφερε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν.

Όπως είπε, κανένας πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών δεν κατάφερε να φθάσει στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστεί στις τελευταίες στρατιωτικές πτήσεις που αναχωρούσαν χθες από την Καμπούλ.

Πρόσθεσε ότι θα διαπραγματευτούν επίσης πολύ σκληρά για να φύγουν Αφγανοί εταίροι τους, ενώ σημείωσε ότι τώρα αρχίζει η διπλωματική φάση της επιχείρησης.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα εξηγήσει εντός της ημέρας στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών την απόφασή του να μην παρατείνει την αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν πέραν της 31ης Αυγούστου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να «συνεργαστούν» με τους Ταλιμπάν, αλλά με την αναγκαία προϋπόθεση πως θα «τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της G7

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της G7 για το Αφγανιστάν, με την πρόσθετη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και του Κατάρ.

Σύμφωνα με το Foreign Office, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, αναφέρθηκε στη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για τη διευθέτηση της ασφαλούς διέλευσης και εξόδου από το Αφγανιστάν μετά την 31η Αυγούστου όσων δικαιούνται να απομακρυνθούν, αλλά παραμένουν στη χώρα.

Ο κ. Ράαμπ επιβεβαίωσε προς τους συμμετέχοντες ότι οι Ταλιμπάν έχουν παράσχει δεσμεύσεις πως σε ξένους υπηκόους και Αφγανούς με εξουσιοδότηση εξόδου από τη χώρα, θα τους επιτραπεί να φύγουν και μετά από την σημερινή διορία.

Επίσης, εξέθεσε τις στρατηγικές προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν με στόχο να μην εξελιχθεί το Αφγανιστάν σε άντρο τρομοκρατών, να διασφαλιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Ψήφισμα από το Σ.Α του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο επισφραγίζονται οι “δεσμεύσεις” που έχουν αναλάβει οι Ταλιμπάν όσον αφορά την “ασφαλή” αποχώρηση όσων επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, χωρίς ωστόσο να απαιτείται η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, όπως ζητούσε η Γαλλία.

Στο ψήφισμα το Συμβούλιο δηλώνει ότι “αναμένει” από τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά την ασφαλή αναχώρηση των Αφγανών και ξένων πολιτών μετά την αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν.

Επίσης, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντικό να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων, ενώ ενθαρρύνει μια πολιτική λύση στο Αφγανιστάν χωρίς αποκλεισμούς.

Επίσης, ζητά να μην χρησιμοποιηθεί το αφγανικό έδαφος για απειλές ή επιθέσεις σε άλλες χώρες, ούτε να δοθεί καταφύγιο σε τρομοκράτες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.