ΕΕ: Επέβαλε κυρώσεις σε ακόμα 10 άτομα και δύο στρατιωτικές εταιρείες για το πραξικόπημα στη Μιανμάρ

Το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε 10 άτομα και δύο στρατιωτικές εταιρείες, τη Myanmar Economic Holdings Public Company Limited (MEHL) και τη Myanmar Economic Corporation Limited (MEC) σε σχέση με το στρατιωτικό πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε στη Μιανμάρ / Βιρμανία την 1η Φεβρουαρίου 2021 και την επακόλουθη στρατιωτική και αστυνομική καταστολή εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Η απόφαση ελήφθη με γραπτή διαδικασία και οι σχετικές νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των ενδιαφερομένων προσώπων και οντοτήτων, έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα.

Τα άτομα που αποτελούν αντικείμενο κυρώσεων είναι όλα υπεύθυνα για την υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Μιανμάρ / Βιρμανία, καθώς και για κατασταλτικές αποφάσεις και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δύο εταιρείες είναι μεγάλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς της οικονομίας της Μιανμάρ και ανήκουν και ελέγχονται από τις ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ (Tatmadaw) και παρέχουν έσοδα σε αυτήν. Οι εγκριθείσες κυρώσεις στοχεύουν συγκεκριμένα τα οικονομικά συμφέροντα του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Βιρμανίας. Οι κυρώσεις επιβάλλονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται η αδικαιολόγητη βλάβη του λαού της Μιανμάρ.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί ένδειξη της ενότητας και της αποφασιστικότητας της ΕΕ να καταδικάσει τις βάναυσες ενέργειες της στρατιωτικής χούντας και στοχεύει στην αλλαγή της ηγεσίας της χούντας. Η σημερινή απόφαση στέλνει επίσης ένα σαφές μήνυμα στη στρατιωτική ηγεσία: η συνέχιση της τρέχουσας πορείας θα φέρει μόνο περισσότερα δεινά και δεν θα προσδώσει ποτέ καμία νομιμότητα.

Τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία ισχύουν τώρα για συνολικά 35 άτομα και δύο εταιρείες, περιλαμβάνουν την απαγόρευση ταξιδιού και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, απαγορεύεται στους πολίτες και τις εταιρείες της ΕΕ να διαθέσουν κεφάλαια στα εισηγμένα άτομα και οντότητες.

Τα προϋπάρχοντα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ παραμένουν επίσης σε ισχύ. Σε αυτά περιλαμβάνονται εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή, απαγόρευση εξαγωγής αγαθών διπλής χρήσης για χρήση από την αστυνομία, στρατό και συνοριοφυλακή, περιορισμοί εξαγωγής εξοπλισμού παρακολούθησης επικοινωνιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή και απαγόρευση στρατιωτικής εκπαίδευσης και στρατιωτικής συνεργασίας.

Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ αυξάνουν την παρακράτηση χρηματοδοτικής βοήθειας απευθείας στην κυβέρνηση και το πάγωμα κάθε βοήθειας σε κυβερνητικούς φορείς που μπορεί να θεωρηθεί ότι νομιμοποιούν τη χούντα.

Η ΕΕ παραμένει σταθερός υποστηρικτής του λαού της Μιανμάρ / της Βιρμανίας και της δημοκρατικής μετάβασης της χώρας. Η Κομισιόν χορήγησε πρόσφατα 9 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει εκείνους που έχουν ανάγκη. Από το 1994, η ΕΕ έχει παράσχει 287 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Μιανμάρ, ενώ 20,5 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί έως το 2021. Η ΕΕ συνεργάζεται με αξιόπιστους και ανεξάρτητους ανθρωπιστικούς εταίρους για την αντιμετώπιση των αναγκών προστασίας, διατροφής, διατροφής και υγείας των πιο ευάλωτων ατόμων, ιδίως στα κράτη Rakhine, Chin, Kachin και Shan.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.