ΕΕ: Επέβαλε κυρώσεις στο αποθετήριο διακανονισμού της Ρωσίας που εξυπηρετεί ευρωομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκτεινε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και πρόσθεσε το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού, το οποίο η Μόσχα σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για την εξυπηρέτηση των ευρωομολόγων της χώρας, στον κατάλογο των οντοτήτων στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, όπως έδειξε έγγραφο της ΕΕ την Παρασκευή.

Η Ρωσία δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι αντικαθιστά τη Citibank, η οποία έχει σταματήσει να εξυπηρετεί τα ευρωομόλογα της χώρας, με το δικό της Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού (NSD), καθώς διακινδυνεύει την πρώτη μεγάλη χρεοκοπία εξωτερικού χρέους εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Η Μόσχα πρότεινε να πληρώσει τους κατόχους ευρωομολόγων εφαρμόζοντας τον μηχανισμό που χρησιμοποιεί για την επεξεργασία πληρωμών για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο επρόκειτο να παρουσιαστεί αυτόν τον μήνα, η Ρωσία ήθελε οι ξένοι ομολογιούχοι να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι και σκληρό νόμισμα σε μια ρωσική τράπεζα, η οποία στη συνέχεια θα μετατρέψει τα ρούβλια σε ξένο συνάλλαγμα και θα ξεπλήρωνε τους κατόχους ομολόγων μέσω του NSD.

Το NSD, μια ρωσική εκδοχή των δυτικών εταιρειών συμψηφισμού Euroclear και Clearstream, κατέχει περιουσιακά στοιχεία πελατών αξίας 70 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών (1,12 τρισεκατομμύρια δολάρια), συμπεριλαμβανομένων 9 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών ξένων τίτλων, όπως ευρωομόλογα που συνδέονται με το ρωσικό κράτος.

Ούτε το NSD ούτε το Υπουργείο Οικονομικών απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχόλιο σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ.

«Αυτό καθιστά αδύνατη την πώληση ξένων μετοχών που διατηρούνται στο NSD, αλλά δεδομένου ότι το NSD και η Euroclear ανέστειλαν τη συνεργασία τους νωρίτερα, ορισμένοι από τους επενδυτές δεν μπόρεσαν να κάνουν καμία συμφωνία… ούτως ή άλλως», ανέφερε η Promsvyazbank σε σημείωμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.