ΕΕ: Η Τουρκία να εγκαταλείψει τα δύο κράτη

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ-Pavlos Iacovou

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei


Να εγκαταλείψει τη λύση δύο κρατών και να σταματήσει την προσπάθεια δημογραφικής αλλοίωσης των κατεχομένων είναι μερικά από όσα καλεί την Τουρκία η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Το προσχέδιο της έκθεσης για την Τουρκία εγκρίθηκε χθες και θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια για έγκριση.

Όσον αφορά το Κυπριακό, το προσχέδιο της έκθεσης εκφράζει λύπη για το ότι το πρόβλημα παραμένει ανεπίλυτο και επαναλαμβάνει τη στήριξη του Κοινοβουλίου προς μια λύση σύμφωνη με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εντός του διεθνούς νομικού πλαισίου, η οποία, προστίθεται, είναι η μόνη βιώσιμη.

Το προσχέδιο ζητά επίσης από την Τουρκία να εγκαταλείψει την πρόταση για λύση δύο κρατών και να απέχει από μονομερείς ενέργειες που παγιώνουν τη διαίρεση ή αλλοιώνουν τη δημογραφική ισορροπία, και καταδικάζει τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ που αφορούν τη μεταβίβαση των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους.

Οι ευρωβουλευτές καλούν, τέλος, την Τουρκία να δώσει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα τον απαραίτητο χώρο για να δράσει σύμφωνα με το ρόλο της ως νόμιμη κοινότητα στη νήσο και καλούν την Επιτροπή να αυξήσει τις προσπάθειές της για την επαφή με την κοινότητα αυτή, υπενθυμίζοντας ότι η θέση της είναι στην ΕΕ.

ΑΟΖ και καταδίκη για παραβίαση ερευνητικών σκαφών

Στα ελληνοτουρκικά εκφράζεται λύπη για δηλώσεις που έγιναν από τις τουρκικές Αρχές που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα νησιά, κάνοντας λόγο για αντιπαραγωγικές δηλώσεις, αντίθετες προς τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν επίσης την έκκλησή τους σε όλα τα μέρη για ειλικρινή προσπάθεια διαπραγμάτευσης για όρια ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδων.

Καταδικάζουν επίσης την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.

Ταυτόχρονα, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τη συνεισφορά της Τουρκίας στη διασφάλιση επάρκειας εφοδιασμού φυσικού αερίου μέσω της διασύνδεσης των αγωγών Trans-Anatolian Pipeline (TANAP) και Trans Adriatic Pipeline (TAP) και επαναλαμβάνουν τη στήριξή τους για την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Πράσινη Συμφωνία παρέχει σημαντικές ευκαιρίες για την επίτευξη συνεργατικών, βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς ενεργειακών λύσεων.
Λύση στα πλαίσια του Σ.Α.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ε.Κ. επαναλαμβάνει τη στήριξή της για λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ, ωστόσο δεν ονοματίζει ξεκάθαρα τη ΔΔΟ. Επίσης, ζητά από την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες που παγιώνουν τη διαίρεση και καταδικάζει τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ψηφισμάτων του Σ.Α. που αφορούν τη μεταβίβαση των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.