Η ΕΕ καρφώνει την κυβέρνηση: Αύξηση 10% στα έσοδα λόγω της ακρίβειας

Επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για στήριξη της κοινωνίας 

 

Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «τα κρατικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν έντονα το 2022 κατά 10,2%, υποστηριζόμενα από τον υψηλό πληθωρισμό». Δηλαδή επιβεβαιώνει ότι τα αυξημένα κρατικά έσοδα οφείλονται κυρίως στην ακρίβεια, αλλά και ότι υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα το ΑΚΕΛ επεσήμανε επανειλημμένα ότι το κράτος έχει αυξημένα έσοδα λόγω της ακρίβειας, καταθέτοντας παράλληλα σειρά προτάσεων για στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ επιμένει φορτικά ακόμη και σήμερα στα «μαξιλαράκια», απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις τόσο του ΑΚΕΛ, όσο και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται μάλιστα ότι η πλειοψηφία της Βουλής ψήφισε νομοθεσίες για μείωση των φορολογιών στον ηλεκτρισμό και τα πετρελαιοειδή, ώστε μέρος των αυξημένων εσόδων του κράτους λόγω της ακρίβειας να επιστραφεί πίσω στους καταναλωτές, αλλά η κυβέρνηση έστησε πόδι, αρνήθηκε να τις εφαρμόσει και αποτάθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο με αίτημα την ακύρωσή τους.


Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα ανέλθει φέτος στο 5,6%, ενώ το 2023 θα περιοριστεί στο 1%.

Αναφέρεται επίσης ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα ανέλθει φέτος στο 1,1% του ΑΕΠ (σε σύγκριση με έλλειμμα 1,7% πέρσι) και θα παραμείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα και το 2023.

Εκτιμάται ακόμη ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει φέτος στο 8%, ενώ το 2023 θα περιοριστεί στο 4,2%, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα.


Επιπρόσθετα, εκτιμάται ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί φέτος στο 89,6% και το 2023 θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 84%.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.