ΕΕ: Κοινό ορισμό για την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης συμφώνησαν και προτείνουν οι 27 ΥΠΕΣ

Σε μια σειρά από συμφωνίες που σχετίζονται με την προσπάθεια για κοινή διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων όσον αφορά τον ορισμό της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης και των μέτρων που μπορούν να ληφθούν για αντιμετώπισή της, κατέληξαν κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο οι Υπουργοί Εσωτερικών των 27.

Ειδικότερα, πέρα από τη γενική συμφωνία για το πρώτο βήμα εφαρμογής του πακέτου για τη μετανάστευση και το άσυλο, η οποία επιτεύχθηκε με ευρεία πλειοψηφία το πρωί, οι 27 ΥΠΕΣ κατέληξαν σε κοινή προσέγγιση για τη μεταρρύθμιση του χώρου του Σένγκεν και τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα και σε κοινή προσέγγιση σε σχέση με τη συνεργασία σε επίπεδο αστυνομίας.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαμίν, εδώ και αρκετούς μήνες και χρόνια δεν υπήρχε πρόοδος όσον αφορά την πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση, όμως πλέον οι 27 προχωρούν με το πρώτο βήμα, όσον αφορά την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης και της ασφάλειας στα σύνορα, και τον σεβασμό των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης.


Για πρώτη φορά, τόνισε, υπάρχουν δεσμεύσεις σε σχέση με την αλληλεγγύη και την εθελοντική μετεγκατάσταση μεταναστών.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον έκανε λόγο για εξαιρετικά επιτυχημένο Συμβούλιο, ενώ σημείωσε πως οι συμφωνίες αφορούν εννέα νομοθετικές προτάσεις τις οποίες θα αναλάβει να προωθήσει η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου, η οποία αναλαμβάνει κατά το δεύτερο μισό του έτους.

Κώδικας Συνόρων Σένγκεν


Όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση, οι Υπουργοί Εσωτερικών συμφώνησαν την διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου για την μεταρρύθμιση του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν, με τις αλλαγές να εστιάζουν στην αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης του προσφυγικού, τη διαχείριση προσωρινών περιορισμών στα ταξίδια, τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ και στη μεταφορά προσώπων που συλλαμβάνονται στα εσωτερικά σύνορα.

Ειδικότερα, οι 27 συμφώνησαν για τη θέση τους για τον ορισμό της εργαλειοποίησης των μεταναστών, η οποία ορίζεται ως μια κατάσταση όπου μια τρίτη χώρα ή μη κρατικός φορέας ενθαρρύνει ή διευκολύνει τη μετακίνηση πολιτών τρίτων χωρών προς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ή προς ένα κράτος μέλος με στόχο την αποσταθεροποίηση της ΕΕ ή κράτους μέλους.

Το κείμενο εισάγει νέα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, όπως τον περιορισμό των σημείων διέλευσης ή των ωρών λειτουργίας τους, καθώς και την εντατικοποίηση της φύλαξης των συνόρων.


Επιπρόσθετα στο ίδιο πλαίσιο, συμφωνήθηκε η κοινή θέση των 27 όσον αφορά τον καθορισμό δεσμευτικών μίνιμουμ κανονισμών για τους προσωρινούς περιορισμούς στα ταξίδια στα εξωτερικά σύνορα σε περίπτωση υγειονομικής κρίσης, που θα περιλαμβάνει και κατάλογο των αναγκαίων ταξιδιωτών που θα εξαιρούνται από ορισμένα μέτρα.

Ακόμα, καθορίζονται δομημένες διαδικασίες για την επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, με βάση και πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που επιβεβαιώνει την ελευθερία της μετακίνησης εντός του χώρου Σένγκεν και ορίζει τις συνθήκες που δικαιολογούν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Σύμφωνα με την πρόταση, αν ένα κράτος μέλος χρειάζεται να περιορίσει τις μετακινήσεις για περισσότερα από δυόμιση χρόνια, τότε το εν λόγω κράτος μέλος θα πρέπει να ενημερώσει την Κομισιόν, αιτιολογώντας την απόφασή του.


Συνεργασία σε επίπεδο αστυνομίας – ανταλλαγή πληροφοριών

Επίσης υιοθετήθηκαν γενικές προσεγγίσεις για έναν κανονισμό και μια οδηγία, καθώς και μια σύσταση, για τη βελτίωση της επιχειρησιακής συνεργασίας σε επίπεδο αστυνομίας και ανταλλαγής πληροφοριών.

Ειδικότερα, υιοθετήθηκε κοινή θέση για τον κανονισμό Prüm II ο οποίος διευκολύνει την αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων DNA, δακτυλικών αποτυπωμάτων και αριθμούς εγγραφής αυτοκινήτων για σκοπούς καταπολέμησης του εγκλήματος.


Βάσει του κανονισμού Prüm, οι αρχές επιβολής του νόμου θα μπορούν να διενεργούν αναζητήσεις σε εθνικές βάσεις δεδομένων ενός ή περισσότερων κρατών μελών, και εφόσον εντοπιστούν πληροφορίες να ζητούν την μεταφορά των σχετικών δεδομένων.

Με τη νέα πρόταση, ο κανονισμός θα καλύπτει πλέον εικόνες προσώπου και αστυνομικά αρχεία για ύποπτους και καταδικασθέντες εγκληματίες καθώς και άδειες οδήγησης.

Ακόμα επήλθε συμφωνία για κείμενο οδηγίας για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αστυνομικών αρχών, μέσω ενός κοινού σημείου επαφής.


Υπήρξε επίσης συμφωνία για μια σύσταση για την επιχειρησιακή συνεργασία σε επίπεδο αστυνομίας διαφορετικών κρατών μελών για υποθέσεις που αφορούν διαφορετικά κράτη μέλη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.