Ν. Κιζίλγιουρεκ: Η ΕΕ να στηρίξει τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία

Ï ÅõñùâïõëåõôÞò ôïõ ÁÊÅË, Íéáæß ÊéæéëãéïõñÝê, Óôñáóâïýñãï 11 Öåâñïõáñßïõ 2020. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

«Η αποχώρηση από μία σύμβαση που έχει σκοπό την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας ενάντια στις γυναίκες, ειδικά σε μία χώρα όπως η Τουρκία, όπου οι δολοφονίες γυναικών τριπλασιάστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια, σημαίνει ταυτόχρονα την εγκατάλειψη των γυναικών στο έλεος της ανδρικής κυριαρχίας.»

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο κύπριος Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ενώπιον της χθεσινής Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Ο κύριος Κιζίλγιουρεκ τοποθετήθηκε εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς στη συζήτηση για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε πως «η Τουρκική Προεδρία θέλει να δικαιολογήσει την απόσυρση της από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης με τον ισχυρισμό ότι δεν συμβαδίζει με τις τουρκικές κοινωνικές και οικογενειακές αξίες και υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στην Τουρκία είναι ήδη προστατευμένες μέσα από τις τουρκικές αξίες και παραδόσεις!»

«Ποιες αξίες και παραδόσεις;» αναρωτήθηκε: «Αυτές της τουρκικής πατριαρχίας; Κάθε μέρα στην Τουρκία δολοφονούνται κατά μέσο όρο 5 γυναίκες, ενώ το 61% των γυναικών υφίστανται σωματική βία από τον σύντροφο, τον πατέρα ή τον αδερφό τους. Επιπρόσθετα, η Τουρκία δικαιολογεί την απόσυρση της με επιθέσεις στην ΛΟΑΤΙ+ κοινότητα. Μία ανοιχτή παραβίαση της σεξουαλικής ελευθερίας!»

«Η  Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει μηδενική ανοχή στην Τουρκική κυβέρνηση, η οποία μέρα με τη μέρα γίνεται πιο αυταρχική και παρουσιάζει ακόμη περισσότερη ασέβεια προς τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα έτσι ώστε να παρέχουμε δυναμική προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των γυναικών και των ΛΟΑΤΙ+ ατόμων», είπε κλείνοντας ο κύριος Κιζίλγιουρεκ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.