ΕΕ: «Πράσινο» για τα κουπόνια αντί επιστροφής μετρητών

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα €86,6 εκατ. για υποστήριξη του τουριστικού κλάδου

 

H Koμισιόν ανακοίνωσε χθες ότι ενέκρινε το κυπριακό πρόγραμμα ύψους 86,6 εκατ. ευρώ, «για την υποστήριξη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού (συμπεριλαμβανομένων των διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων) που επηρεάζονται από την πανδημία».

Όπως αναφέρεται, «η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα είναι απαραίτητο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην κυπριακή οικονομία σε μια περίοδο κατά την οποία η κανονική λειτουργία της τουριστικής και οργανωμένης ταξιδιωτικής αγοράς διαταράσσεται σοβαρά από την πανδημία». Αναφέρεται επίσης ότι το σύστημα είναι σύμφωνο με τους στόχους που επιδιώκει η σύσταση (ΕΕ) 2020/648 της 13ης Μαΐου 2020, με στόχο να καταστούν τα κουπόνια μια ελκυστική και αξιόπιστη εναλλακτική λύση έναντι των επιστροφών μετρητών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «η δημόσια υποστήριξη θα έχει τη μορφή δημοσίων εγγυήσεων που στοχεύουν στην κάλυψη κουπονιών (δηλαδή πιστωτικών σημειώσεων) που εκδίδονται από τους δικαιούχους είτε στους καταναλωτές είτε στους διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών για ακυρωμένα ταξιδιωτικά πακέτα ή μεμονωμένες τουριστικές υπηρεσίες που έχουν κλείσει πριν από τις 31 Οκτωβρίου 2020».

«Το πρόγραμμα στοχεύει στη στήριξη παρόχων υπηρεσιών στον τουριστικό τομέα που αντιμετωπίζουν σημαντικές απώλειες εσόδων και ελλείψεων ρευστότητας λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων που έπρεπε να εφαρμόσουν η Κύπρος και άλλες κυβερνήσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού», σημειώνει η Κομισιόν.