ΕΕ: Συμφωνία για «υποχρεωτική αλληλεγγύη»

Oxfam: Ο μηχανισμός αλληλεγγύης νομιμοποιεί το status quo

 

 

Συμφωνία στο μηχανισμό αλληλεγγύης για τη μετεγκατάσταση μεταναστών και στους κανονισμούς που αφορούν την ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα της ΕΕ (screaning και δεδομένα Εurodac), επιτεύχθηκε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.

Τόσο ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Ζεράρ Νταρμανίν, προέβηκαν σε διθυραμβικές δηλώσεις.

Ο Μ. Σχοινάς με ανάρτησή του στο Τwitter αναφέρει πως η συμφωνία αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη της ενότητας της Ευρώπης που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες.

Ο Ζ. Νταρμανίν έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου προς την υιοθέτηση του Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες θα οργανωθεί συνάντηση για την «πλατφόρμα αλληλεγγύης» αναφέροντας ότι προβλέπει την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών προς τις χώρες που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις, είτε μέσω της υποδοχής των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, σε εθελοντική βάση, είτε παρέχοντας οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εκφράζει την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της Συνόδου, οι προεκτάσεις της οποίας θα συζητηθούν περαιτέρω στη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Μ. Σχοινά το Σάββατο 17 Ιουνίου.

Ωστόσο, η επικεφαλής της οργάνωσης Oxfam για τη μετανάστευση, Στεφανί Πόουπ, κάνει λόγο για «νομιμοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης» και τονίζοντας ότι ο μηχανισμός «επιτρέπει στις χώρες της Ε.Ε. να συνεχίζουν να αποποιούνται τις ευθύνες τους απέναντι στους πρόσφυγες και να αφήνουν τις χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνες τους την κατάσταση».

«Όπως έχουν δείξει τα προηγούμενα χρόνια, το αποτέλεσμα θα είναι η υπερφόρτωση στις χώρες υποδοχής και στα συστήματα επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου, υπερπληθυσμός στα κέντρα κράτησης ανθρώπων που θα παραμένουν “στον αέρα” και περισσότερες επαναπροωθήσεις στα σύνορα της Ε.Ε.», υπογραμμίζει η Oxfam καθώς θα «επιτρέπει, ακόμη, να διώχνουν αιτούντες άσυλο και να πληρώνουν για μια Ευρώπη-φρούριο με συστήματα παρακολούθησης στα σύνορα και κέντρα κράτησης».

Επίσης, η Oxfam τονίζει: «Εκτός του ότι η πρόταση είναι προσωρινή και εθελοντική, επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να επιλέγουν τους αιτούντες άσυλο. Τους επιτρέπει επίσης να απορρίπτουν τους αιτούντες άσυλο και, αντίθετα, να πληρώνουν για μια Ευρώπη-φρούριο, πληρώνοντας το λογαριασμό για την επιτήρηση των συνόρων και τα κέντρα κράτησης»

 

Παραμένει η Ευρώπη-φρούριο
Η οργάνωση Oxfam κάνει λόγο για «νομιμοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης» και σημειώνει ότι η συμφωνία «επιτρέπει στις χώρες της Ε.Ε. να συνεχίζουν να αποποιούνται τις ευθύνες τους». Τους επιτρέπει επίσης να απορρίπτουν τους αιτούντες άσυλο και, αντίθετα, να πληρώνουν για μια Ευρώπη-φρούριο, πληρώνοντας το λογαριασμό για την επιτήρηση των συνόρων και τα κέντρα κράτησης. Καλεί επίσης την Ευρώπη επιτέλους να εγκαταλείψει τις εθελοντικές πολιτικές.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.