ΕΕ: Συνεχίζεται αύριο η συζήτηση για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Διμερείς διαβουλεύσεις στο πλαίσιο των συζητήσεων για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη σταδιακή απαγόρευση της εισαγωγής Ρωσικού αργού και διυλισμένου πετρελαίου στην ΕΕ, είχαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών μελών την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι θα συνεχίσουν τη συζήτηση σε συνάντηση της COREPER η οποία θα ξεκινήσει στις 10:30 ώρα Κύπρου (9:30 τοπική ώρα).

Μια από τις διαφωνίες που συζητείται, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αφορά το θέμα που ήγειρε η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, αναφορικά με τις επιπτώσεις που η απαγόρευση της μεταφοράς αργού πετρελαίου θα έχει στη ναυτιλία αυτών των χωρών, στις οποίες αποτελεί σημαντικό τομέα της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico, η πρόταση που κατέθεσε η Κομισιόν δεν αφορά μόνο απαγόρευση της εισαγωγής πετρελαίου, αλλά και την απαγόρευση της μεταφοράς του από σκάφη τα οποία φέρουν σημαία κράτους μέλους της ΕΕ.

Ακόμα ένα σημείο των προτάσεων που αφορά την Κύπρο σχετίζεται με την απαγόρευση της όποιας προσφοράς υπηρεσιών (όπως ασφάλισης) για μεταφορά Ρωσικού πετρελαίου.

Επίσης, Ουγγαρία και Σλοβακία θεωρούν, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, πως ακόμα και με τις εξαιρέσεις που προτείνονται για τις δύο χώρες ως εξαρτώμενες από το Ρωσικό πετρέλαιο, το εμπάργκο θα τις επηρεάσει δυσανάλογα αν τηρηθεί το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει επίσης νέες καταχωρήσεις στον κατάλογο στοχευμένων περιοριστικών μέτρων, που σύμφωνα με την Guardian, περιλαμβάνει και τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο. Ακόμα, η Κομισιόν προτείνει την αποκοπή και της Sberbank, της μεγαλύτερης της Ρωσίας, από το σύστημα πληρωμών Swift ,μαζί με ακόμα δύο μεγάλες τράπεζες, καθώς και την απαγόρευση μετάδοσης τριών Ρωσικών καναλιών στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.