ΕΕ: Συνεχίζονται και Σαββατοκύριακο οι διαβουλεύσεις για το έκτο πακέτο κυρώσεων και το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου

Το Σαββατοκύριακο θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, αλλά και με νέα συνάντηση της COREPER, για κατάληξη σε τελική μορφή και έγκριση του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η πρωινή συνάντηση των Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε περίπου στις 15:00 ώρα Κύπρου (14:00 τοπική ώρα). Οι διαβουλεύσεις αναμενόταν να συνεχιστούν το απόγευμα της Παρασκευής αλλά και τουλάχιστον το Σάββατο.

Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ενημέρωσε τους Μόνιμους Αντιπροσώπους πως ενδέχεται να χρειαστεί να συνεδριάσουν εντός του Σαββατοκύριακου, ενώ οι διαβουλεύσεις και η επεξεργασία προτάσεων συνεχίζεται.

Όπως μεταδίδουν οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Politico και Euractiv, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την προσθήκη μεταβατικών περιόδων για το εμπάργκο στο αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία.

Ειδικότερα, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία έχουν ζητήσει περισσότερο χρόνο καθώς είναι εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φέρεται να συζητείται και αυξημένη βοήθεια για αναβάθμιση υποδομών.

Όπως μεταδίδει το Politico, ενώ η αρχική μεταβατική περίοδος ήταν έξι μήνες, τώρα προτείνεται όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του 2024 και η Τσεχία μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Όσον αφορά τις χώρες με μεγάλο ναυτιλιακό τομέα, και συγκεκριμένα την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, συζητείται η μεταβατική περίοδος του ενός μήνα προτού απαγορευτεί η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από σκάφη με σημαίες της ΕΕ, να παραταθεί σε τρεις μήνες, σύμφωνα με το Euractiv.

Υπενθυμίζεται πως το έκτο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στην εισαγωγή ακατέργαστου και διυλισμένου πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους, προσθήκη νέων προσώπων στη λίστα στοχευμένων κυρώσεων (που περιλαμβάνουν σύμφωνα με διαρροές που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο και τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο), την αποκοπή και της Sberbank και ακόμα δύο τραπεζών από το σύστημα τραπεζικών πληρωμών SWIFT, και την απαγόρευση μετάδοσης τριών Ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων στην ΕΕ.

Η πρόταση της Κομισιόν για έκτο πακέτο μέτρων είχε εγκριθεί την Τρίτη από το Κολέγιο των Επιτρόπων, παρουσιάστηκε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τετάρτη και άρχισε την ίδια ημέρα να συζητείται στην COREPER.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν διμερείς διαβουλεύσεις ενώ το πρωί της Παρασκευής οι πρέσβεις είχαν δεύτερη συνάντηση για συζήτηση των προτάσεων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.