ΕΕ-Βαρώσι: Νέα αποτυχία κυβέρνησης – Από παράταση σε παράταση οι κυρώσεις σε Τουρκία

Σε νέα αποτυχία της κυβερνητικής ρητορικής και πολιτικής περί κυρώσεων στην Τουρκία, κατέληξε η συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το Βαρώσι.

Διαβάστε επίσης: Στεφάνου για Βαρώσια: Αυτός που περιμένει κάτι σημαντικό σημαίνει ότι δεν ξέρει την Ε.Ε

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η συζήτηση για ενδεχόμενα μέτρα και ειδικότερα για τη σύσταση ειδικού καθεστώτος νομικών μέτρων κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, παραπέμπεται στην COREPER παραπέμπεται.


Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η αναφορά αυτή έγινε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη σύνοψη της συζήτησης κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μπορέλ αναγνώρισε ακόμα την καταλυτική σημασία που θα έχει στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού η υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, η συζήτηση συνεχίστηκε με έμφαση στην αναζήτηση νομικών μέτρων, αλλά και με προτροπή για πρόοδο στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.


Στην παρέμβασή του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι ήταν αναγκαίο να ληφθούν αποφάσεις σήμερα καθώς το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αμμόχωστο συζητείται εδώ και πολύ καιρό, και καθώς πλέον οι ΥΠΕΞ έχουν ενώπιον τους ένα έγγραφο επιλογών με νομικά και πολιτικά μέτρα.

Στη δική του παρέμβαση ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως αν δεν λαμβάνονταν αποφάσεις τη Δευτέρα αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανέφερε επίσης πως θα πρέπει να υιοθετηθεί μια διττή προσέγγιση, με την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία ωστόσο δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν αν η Τουρκία δείξει έτοιμη να αποδεχθεί την «τολμηρή και αμοιβαία επωφελή» όπως χαρακτηρίζεται από την ίδια πηγή, πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για ΜΟΕ σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.


Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης εντός της αίθουσας, αυτή η προσέγγιση θα επιδείξει την αποφασιστικότητα της ΕΕ και θα δημιουργήσει κίνητρο για την Τουρκία, λειτουργώντας παράλληλα ως καταλύτης σε σχέση με τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα πάντα με την εν λόγω διπλωματική πηγή, τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων υποστήριξαν Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Μάλτα και Λουξεμβούργο, ενώ Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο σημείωσαν πως σε διαφορετική περίπτωση θα σταλούν λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μελετήσει το έγγραφο επιλογών και τις επιπτώσεις τους, καθώς η νέα κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα μόλις την περασμένη εβδομάδα.


Επιφυλακτική στάση τήρησε επίσης σε αυτό το θέμα η Ιταλία, καθώς και η Ολλανδία η οποία είναι γενικά επιφυλακτική για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.

Μπορέλ: Η COREPER θα συζητήσει νομικό πλαίσιο για ενδεχόμενα στοχευμένα μέτρα για Βαρώσια

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να αξιολογήσουν τις επιλογές που περιλαμβάνονται στο έγγραφο επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παραπέμψουν σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων (COREPER) την προετοιμασία ενός νομικού καθεστώτος κυρώσεων κατά προσώπων και οργανισμών που εμπλέκονται στις μονομερείς ενέργειας της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (FAC) ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως είπε ο κ. Μπορέλ, το έγγραφο επιλογών ήταν ακριβώς αυτό, ένα έγγραφο που παρουσίαζε τις επιλογές της ΕΕ και δεν αφορούσε την προώθηση συγκεκριμένων αποφάσεων.


Η απόφαση που λήφθηκε, σημείωσε, ήταν να αρχίσει η εργασία για ένα νέο νομικό καθεστώς κυρώσεων ειδικά προσαρμοσμένο στην κατάσταση στα Βαρώσια, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κυρώσεις.

Ερωτηθείς σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα αυτής της προσπάθειας, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πως αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να ξεκινήσει η διαδικασία.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ενδεχόμενο νομικών στοχευμένων μέτρων, με το ενδεχόμενο πολιτικών και οικονομικών μέτρων να μην έχει συζητηθεί λεπτομερώς.


Ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως το ΣΕΥ συζήτησε τις επιπτώσεις των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας στα Βαρώσια, που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά τη συζήτηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών, πρόσθεσε, τα κράτη μέλη εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και τη στήριξή τους στην προσπάθεια επανέναρξης της διαδικασίας διαπραγματεύσεων και στον νέο ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Όπως είπε, μετά την παρουσίαση του εγγράφου «θα προχωρήσουμε σε αξιολόγηση των επιλογών στο τραπέζι, οι οποίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία συγκεκριμένου καθεστώτος κυρώσεων για όσους εμπλέκονται ευθέως στο άνοιγμα των Βαρωσίων τον περασμένο Ιούλιο».


«Η COREPER θα επανέλθει επί αυτού του σημαντικού θέματος στη βάση της συζήτησης που κάναμε σήμερα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να συνεργαστεί εκ νέου με τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών «και να απέχει από τις όποιες ενέργειες θα οδηγούσαν στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης επί του εδάφους».

Το Συμβούλιο, πρόσθεσε, θεωρεί πως η δημιουργία των συνθηκών που να ευνοούν μια θετική λύση, καθώς και «ΜΟΕ που αφορούν τα Βαρώσια παραμένουν καίριας σημασίας και θα συμβάλουν σε μια συνολική λύση του Κυπριακού».


Όσον αφορά τα άλλα ζητήματα στην ατζέντα, ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στην απόφαση υιοθέτησης κυρώσεων κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμποδίζουν την πολιτική μετάβαση στο Μάλι, καθώς και τις στοχευμένες κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται με τις δραστηριότητες της ιδιωτικής εταιρείας στρατιωτικών υπηρεσιών Wagner Group σε Λιβύη, Συρία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και άλλες χώρες.

Οι ΥΠΕΞ συζήτησαν ακόμα τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ ξεκαθάρισαν πως η όποια επιθετική ενέργεια θα έχει πολιτικές επιπτώσεις και υψηλό οικονομικό κόστος για τη Ρωσία. Το θέμα, πρόσθεσε, θα συζητηθεί από τους ηγέτες την Πέμπτη.

Σε σχέση με τη Λευκορωσία, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως η προσπάθεια του καθεστώτος να διοχετεύσει μετανάστες στα σύνορα με την ΕΕ έχει αναχαιτιστεί χάρη στις διπλωματικές προσπάθειες της ΕΕ, αλλά πως το καθεστώτος συνεχίζει να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας.


Ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμα στις επαφές του με τον ΥΠΕΞ του Κατάρ σε σχέση με την προσπάθεια επικοινωνίας, χωρίς αναγνώριση, με τις αρχές των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αναφέρθηκε στις νέες δυναμικές συνεργασίας με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και τη συζήτηση μεταξύ των ΥΠΕΞ ενόψει της συνόδου ΕΕ – Αφρικανικής Ένωσης το 2022.

Υπογράμμισε ακόμα πως η κατάσταση στην Αιθιοπία επιδεινώνεται και πως ο ίδιος μετανιώνει για το ότι η ΕΕ δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει την ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.