Εφαρμογή νέων κανονισμών αρχίζοντας από τις ανεξετάσεις Ιουνίου

Τις κυριότερες αλλαγές που θα εφαρμοστούν στο εκπαιδευτικό σύστημα μετά την έγκριση από τη Βουλή των νέων κανονισμών λειτουργίας των σχολείων Μέσης παρουσίασε σε διάσκεψη τύπου ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής.

Το πρώτο βήμα των αλλαγών αρχίζει από φέτος και πιο συγκεκριμένα από τον ερχόμενο Ιούνιο όπου μεταφέρονται πλέον οι ανεξετάσεις και οι κατατακτήριες εξετάσεις. Στόχος σημείωσε ο κ.Καδής είναι να απαλλαγούν οι μαθητές από το καλοκαιρινό έγχος και την παραπαιδεία ενώ ευελπιστεί πως έτσι θα υπάρξει και πιο έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων.

Επίσης εντός των επόμενων ημερών καταρτίζεται και η Επιτροπή Προετοιμασίας και Αξιολόγησης των νέων διαδικασιών αξιολόγησης του μαθητή η οποία θα απαρτίζεται από Λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, έναν πανεπιστημιακό με γνώση στο αντικείμενο, και ως παρατηρητές εκπροσώπους των συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών οργανώσεων, των οργανωμένων γονιών και των οργανωμένων μαθητών.

Από την επόμενη σχολική χρονιά 2017-2018 εφαρμόζεται η αριθμητική βαθμολογία και στο Γυμνάσιο όπου σύμφωνα με τον κ.Καδή η αξιολόγηση του μαθητή θα είναι πιο αντικειμενική.

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις αλλαγές σε σχέση με τις απουσίες των μαθητών λέγοντας χαρακτηριστικά «Καταργείται το απαράδεκτο δικαίωμα των αδικαιολόγητων απουσιών των μαθητών από το σχολείο». Συγκεκριμένα θεσπίζεται το ανώτατο όριο των 120 απουσιών ετησίως. Μαθητής με 120-134 απουσίες παραμένει αναξεταστέος και με πάνω από 134 απουσίες στάσιμος . Μειώνεται ο αριθμός των επιτρεπόμενων απουσιών για το Β’ τετράμηνο μέχρι 60. Μαθητής με 60-67 απουσίες παραμένει ανεξεταστέος και με πάνω από 68 στάσιμος.

Επίσης ο κ.Καδής είπε ότι βελτιώνεται το πλαίσιο των μαθητικών εκλογών για ανάδειξη τόσο των Συμβουλίων τάξης και το Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου του σχολείου όσο και των ΕΣΕΜ και της ΠΣΕΜ ώστε να αποφεύγονται προβλήματα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια. Οι εκλογές της ΠΣΕΜ και των ΕΣΕΜ διεξάγονται υπό την εποπτεία ανώτερου διοικητικού του Υπουργείου Παιδείας.

Ακόμη από φέτος ρυθμίζεται η ηλικία εγγραφής στον γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο: Μαθητές ηλικίας μέχρι 15 χρονών μπορούν να εγγράφονται στην Α΄ Γυμνασίου, μέχρι 16 στη Β΄ και μέχρι 17 στην Γ΄. Στο Λύκειο: μέχρι 18 χρονών στην Α΄, μέχρι 19 στη Β΄, μέχρι 20 στην Γ΄ τάξη.

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην καθιέρωση σταδιακά των εξετάσεων τετραμήνων από το 2018-2019 για την Α και Β Λυκείου, 2019-2020 για τη Γ Λυκείου και 2020-2021 για το Γυμνάσιο για σκοπούς προαγωγής και απόλυσης αντί των τελικών εξετάσεων που γίνονται σήμερα. Από τη σχολική χρονιά 2019-20 διαχωρίζονται και οι Παγκύπριες Εξετάσεις σε Εξετάσεις Απόλυσης από τη Μέση Εκπαίδευση και σε Εξετάσεις Πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy