
Του Παναγιώτη Πενταλιώτη
Η έγκυρη, αντικειμενική και πλήρης ενημέρωση των πολιτών είναι μεγάλη υπόθεση –αφορά τη συμμετοχή στις κοινωνικές διεργασίες, τη συμμετοχή στη γνώση, την ίδια τη δημοκρατία.
Για δεκαετίες ο ρόλος αυτός έπεφτε στους ώμους των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης και σε δημοσιογράφους που είχαν την παιδεία, την τόλμη και τα μέσα να τα βάλουν με τα κατεστημένα και να διατυπώνουν με παρρησία την άποψη τους. Αυτό, πλέον σε μεγάλο βαθμό τείνει να εκλείψει.
Το κενό φιλοδοξούν να καλύψουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και έχουν, ίσως, την πλέον μεγάλη επίδραση στην καθημερινότητά μας. Αν και αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν η απάντηση στην ελεγχόμενη ενημέρωση των παραδοσιακών ΜΜΕ, πλέον, μέσω τους, διαχέονται πληροφορίες κάθε είδους και ποιότητας ενώ ολοένα και περισσότερο καθίστανται χώροι εκτόνωσης απωθημένων, εμμονών και μίσους.
Οι ψευδείς ειδήσεις αποτελούν μια από τις πιο σοβαρές απειλές για την αξιοπιστία της ενημέρωσης, την κοινωνία συνολικά και τη δημοκρατία. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι ψευδείς ειδήσεις διακινούνται στο διαδίκτυο έξι φορές πιο γρήγορα από ό,τι οι ειδήσεις που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Αν και τα ψεύτικα νέα δεν είναι κάτι νέο, τα τελευταία χρόνια, η θολή γραμμή μεταξύ δημοσιογραφίας και καταγραφής γεγονότων ή «γεγονότων», με μόνο σκοπό την παραπληροφόρηση έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να παραπλανείται αλλά και να παραπλανεί αναπαράγοντας ψευδείς πληροφορίες. Το γεγονός αυτό ενισχύει τη σημασία της σωστής πληροφόρησης για τις «ειδήσεις» που φτάνουν σε κάθε χρήστη.
Αυτές τις μέρες, με αφορμή τα επεισόδια στη Χλώρακα και στη συνέχεια στη Λεμεσό, υπήρξε ένα όργιο παραπληροφόρησης, με χρήστες που έγραφαν, στην κυριολεξία, ότι τους κατέβαινε απευθυνόμενοι στους διαδικτυακούς τους φίλους και όχι μόνο.
Δυστυχώς, είδαμε πολλούς που συνειδητά διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις για να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους. Είδαμε, ταυτόχρονα, πολλούς χρήστες των ΜΚΔ αφελώς και χωρίς κανένα φιλτράρισμα, να κοινοποιούν τα Fake News του καθενός ως πραγματικό γεγονός, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το τοξικό περιβάλλον που ενεθάρρυνε επικίνδυνες καταστάσεις όπως το πογκρόμ εναντίον μεταναστών στην Λεμεσό.
Η πραγματικότητα για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρέπει να μεταφέρεται όπως είναι, χωρίς να μεγαλοποιούνται κάποια συμβάντα ή να τους προσδίδονται άλλες αιτίες και αφορμές. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για πολλά άλλα, μικρά ή μεγάλα θέματα. Και είναι ευθύνη όλων να είμαστε υποψιασμένοι, να αμφισβητούμε, να ψάχνουμε τα όσα βλέπουμε, ακούμε και διαβάζουμε. Και, βεβαίως, ακόμα μεγαλύτερη είναι η ευθύνη της πολιτείας να προστατεύσει την κοινωνία από τα φαινόμενα αυτά.
Fake News που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες και ποια η αλήθεια για αυτές
Αριθμός μεταναστών
Ψευδής είδηση: Χρύσανθος Σαββίδης (βουλευτής ΔΗΚΟ), τηλεόραση Sigma, 29.08.2023. Στην προσπάθεια του να πείσει ότι το πρόβλημα στη Χλώρακα είναι ιδιαίτερα μεγάλο ανέφερε για τον αριθμό των μεταναστών και αιτητών ασύλου στην περιοχή: «Μια κοινότητα των 5.000 έχει 3.000 ξένους μετανάστες».
Η Αλήθεια: Κοινοτάρχης Χλώρακας, Φιλελεύθερος, 27.08.2023. Στη «Χλώρακα των 6.500 κατοίκων» προστέθηκαν τον Μάρτη 2020 γύρω στους 600 μετανάστες/πρόσφυγες, οπότε άρχισαν οι πρώτες μεγάλες αντιδράσεις από τους κατοίκους, διότι στην κοινότητα υπήρχαν ήδη 800 Σύροι. Συνολικά 1300.
Πετροβολισμός από μετανάστες



Χάρτης Συρίας με επικίνδυνες περιοχές

Αλήθεια: Στον χάρτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EUAA), οι περιοχές που εμφανίζονται με βαθύ κόκκινο υποδηλώνουν ανείπωτα υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας, ενώ οι περιοχές σε ροζ χρώμα υποδεικνύουν περιστατικά βίας, αν και όχι σε τόσο υψηλό βαθμό. Συνολικά, η μόνη ασφαλής περιοχή στη Συρία, σύμφωνα με τον χάρτη, αποτελείται από την πόλη της Δαμασκούς και το Κυβερνείο της Ταρτούς. (Κατάρριψη από FactCheckCyprus)
Ο αυτόκλητος εκπρόσωπος των Σύρων ως τζιχαντιστής

Απαγωγή και ξυλοδαρμός εθνοφρουρού

Αλήθεια: «Ούτε κακώσεις έχει, ούτε μαρτυρία δίνει ο 18χρονος εθνοφρουρός για την απαγωγή» δηλώνει η Αστυνομία. Ο Υπεύθυνος του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου Μιχάλης Νικολάου ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha (05.09.2023) ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε αδικήματα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αφού το φερόμενο θύμα δεν έχει καταγγείλει στις Αρχές, ενώ δεν φέρει οποιεσδήποτε εμφανείς κακώσεις. Αφέθηκε ελεύθερος ο 22χρονος που συνελήφθη.
Μαχαίρωμα αστυνομικού στη Λεμεσό από αλλοδαπό ντελιβερά


Σύροι με πετρες και ξύλα στη Λεμεσό

Επιδόματα Μεταναστών (…όλοι οι αριθμοί κερδίζουν)


Προφίλ με αραβικό όνομα βρίζει κατοίκους Χλώρακας
Οι “μαύροι” βανδαλισαν το περίπτερο της Dao στη Λεμεσό

Αλήθεια: Ο άντρας ο οποίος παρουσιάζεται στο βίντεο απολογήθηκε την επομένη σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα αναφέροντας τα εξής: «Πίστευα ότι το έκαναν ξένοι, για δικούς τους λόγους. Εκ των υστέρων έμαθα οτι το έκαμαν δικοί μας, που εκαμαν διαδήλωση για τους αλλοδαπούς».
Τζιχαντιστές …από τα ΤικΤοκ
Ψευδής Είδηση: «Στην Πάφο κατέρχονται τους τελευταίους μήνες νεαροί τζιχαντιστές εκφράζει το κοινοτικό συμβούλιο Χλώρακας δικαιολογώντας εμμέσως τις αντιδράσεις εναντίον αλλοδαπών ενώ βλέπει και πολιτικές σκοπιμότητες», όπως αναφέρει η είδηση
Παράλληλα, το κοινοτικό συμβούλιο ισχυρίζεται, ότι ««πίσω από τους τζιχαντιστές βρίσκονται ΜΚΟ, επιχειρηματίας και κύκλωμα Σύρων», ενώ θέτει και θέμα εθνικής ασφάλειας.
Η Αλήθεια: Ο κοινοτάρχης Χλώρακας ανησυχούσε λόγω φωτογραφιών στο TikTok που έδειχναν κάποια άτομα να κρατούν όπλα. Αυτές οι φωτογραφίες ανήκαν σε άγνωστα άτομα που απλά αντάλλαζαν μηνύματα στη Χλώρακα.
Όπως παραδέχτηκε τόσο ο κοινοτάρχης όσο και ο Αρχηγός Αστυνομίας, δεν υπάρχουν τζιχαντιστές στη Χλώρακα.
