Εφιαλτικές στιγμές και αβεβαιότητα για τον τουρισμό… τι κάνουν;

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Οι άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο της τουριστικής βιομηχανίας συνεχίζουν να ζουν στην αγωνία και στην αβεβαιότητα. Υπάρχουν οικογένειες που ζούσαν αποκλειστικά από την τουριστική βιομηχανία και σήμερα ζουν εφιαλτικές στιγμές. Επιβιώνουν είτε με δανεικά είτε με τη στήριξη των συνταξιούχων γονιών τους.

Τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά μας θέρετρα δεν έχουν ακόμη ανοίξει και πολλά φαίνεται ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα παραμείνουν κλειστά και τη φετινή χρονιά. Οι ξενοδόχοι λαμβάνουν κάποιες αποζημιώσεις, τις οποίες, από τη στιγμή που διατηρούν κλειστά τα ξενοδοχεία τους, θεωρούν ικανοποιητικές, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία που ζουν είτε στην ανεργία είτε με πενιχρά επιδόματα. Το χειρότερο είναι ότι υπάρχει αβεβαιότητα. Διαπιστώνουμε να γίνονται συνεχώς δηλώσεις από υπουργούς και από κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίες συνεχώς αναθεωρούνται. Εκεί που μιλούσαν για μεγάλο αριθμό τουριστών από τη Βρετανία, τελικά οι κρατήσεις ακυρώθηκαν και σήμερα υπάρχει στόχευση για το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα ούτε για τουρισμό από τρίτες χώρες, όπως ήταν οι μεγάλες αγορές της Ρωσίας, Ουκρανίας, Ισραήλ κ.λπ.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, που είναι σημαντικό κομμάτι στο παζλ του τουρισμού, ζητούν οικονομικά κίνητρα με φοροελαφρύνσεις στο ΦΠΑ για συναφείς τουριστικούς κλάδους -ξενοδοχεία, εστίαση, μεταφορές κ.λπ., καθώς και στήριξη των ταξιδιωτικών γραφείων. Είναι ζητήματα που θα έπρεπε να ήταν ήδη λυμένα και όχι να βρισκόμαστε στον μήνα Απρίλιο και ακόμη να μην ξέρουμε πώς να προχωρήσουμε.

Καταγράφεται μεγάλη προχειρότητα και σε ό,τι αφορά τον εγχώριο τουρισμό, ο οποίος υπό τις περιστάσεις θα έπρεπε να ήταν στις προτεραιότητες. Είναι παράδοξο να υπάρχουν σχέδια επιχορήγησης των διακοπών σε ξενοδοχεία και την ίδια στιγμή να είναι σε ισχύ απαγορευτικά μέτρα που απαγορεύουν τη μετάβαση των Κυπρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες. Να υπάρχει σχέδιο για επιχορηγημένες διακοπές και να μη λειτουργούν ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα εξυπηρέτησης και εστίασης. Όπως χειρίζονται τα πράγματα οι κυβερνώντες, πάει και αυτή η χρονιά χαμένη για τον τουρισμό, οπότε θα μιλάμε για ανεπανόρθωτες ζημιές. Έστω και τώρα, ας υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός όλων εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα που θα δίνουν ανάσες στην τουριστική βιομηχανία και να περισώσουμε ό,τι περισώζεται…

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy