Μαζί με τα πολλά θετικά, η πολυομβρία έφερε και ένα μεγάλο αρνητικό, τουλάχιστον στην πόλη της Λάρνακας, η οποία υποφέρει φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά από τον εφιάλτη των κουνουπιών. Ειδικά οι περιοχές γύρω από τις Αλυκές συμπεριλαμβανομένης και της ακτής Μακένζι, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη βιομηχανία ψυχαγωγίας εκεί, αντιμετωπίζουν μια απελπιστική κατάσταση.

Χαρακτηριστική ήταν η απόγνωση των εκατοντάδων θεατών μουσικής παράστασης πριν μερικές μέρες στο Παττίχειο Αμφιθέατρο, το οποίο είναι δίπλα στις Αλυκές. Εδώ και μερικούς μήνες ο Δήμος Λάρνακας έχει εντείνει τους συστηματικούς ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών, αλλά και του χειρονόμου, το οποίο είναι το έντομο για το οποίο χρειάστηκε να μετακληθεί εμπειρογνώμονας από την Ελλάδα για να βρεθεί τρόπος να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά.

Φέτος, όμως, λόγω της πολυομβρίας έχουν δημιουργηθεί ιδανικές συνθήκες εκκόλαψης και τα πράγματα είναι δυσκολότερα από κάθε άλλη χρονιά. Τα υγειονομικά συνεργεία του Δήμου Λάρνακας συνεχίζουν ασταμάτητα τους ψεκασμούς ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας ψεκάζοντας στάσιμα νερά, σχάρες και κανάλια ομβρίων υδάτων, καθώς φυσικά και τις όχθες των Αλυκών ώστε να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού που οφείλεται στο φαινόμενο του ευτροφισμού, δηλαδή την ανάπτυξη πρασινάδας από την αύξηση του οργανικού φορτίου και θρεπτικών συστατικών στις Αλυκές. Ταυτόχρονα με τους ψεκασμούς συνεχίζεται και η άντληση νερών για αποξήρανση χώρων με στάσιμα νερά, όπου είναι εφικτό. Ο Δήμος Λάρνακας έχει εκδώσει και κατάλογο συστάσεων προς τους πολίτες καλώντας τους να αποφύγουν πάση θυσία την ύπαρξη στάσιμων νερών σε αυλές και υποστατικά.

Τάσος Περδίος