Εφικτή η λύση δύο κρατών, ισχυρίζεται ο Τατάρ


Η Güneş (28.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας για τις «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε να έρθουν στην ημερήσια διάταξη μοντέλα λύσης εκτός της ομοσπονδίας και να αλλάξουν οι παράμετροι του ΟΗΕ στο Κυπριακό. Μιλώντας στον παράνομο Bayrak, ο Τατάρ υποστήριξε ότι και ο Μουσταφά Ακιντζί είχε πει ότι «απέτυχε η τελευταία προσπάθεια της γενιάς» του για εξεύρεση λύσης ομοσπονδίας, όμως αργότερα υπαναχώρησε. Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Τατάρ:

«Εμείς λέμε αυτή την περίοδο ‘φτάνει πια, δεν θα χάσουμε άλλα πέντε χρόνια’. Κατά την γνώμη μας, το νέο μέλλον είναι η διασφάλιση του να έρθουν στην ημερήσια διάταξη και μοντέλα λύσης εκτός της ομοσπονδίας. Και εμείς θα το επιτύχουμε αυτό. Η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη μας παρέχει πλήρη στήριξη σε αυτό το θέμα. Είναι εφικτή η λύση δύο κρατών; Ναι είναι εφικτή. Είναι εφικτή αν εμείς ως λαός θέσουμε επί τάπητος την αποφασιστικότητά μας πάνω σε αυτό το σημείο, αφού είναι και η Τουρκία σε αυτό το σημείο. […]»

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Τατάρ είπε ότι με τη χρήση όλων των δυνατοτήτων που τους παρέχει η Τουρκία θα εξηγήσουν διεθνώς τις θέσεις τους και θα ανοίξουν την περίκλειστη πόλη για τους προ του 1974 δικαιούχους της υπό την διοίκηση της «ΤΔΒΚ» μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών. Υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι εφικτό, ο Τατάρ ανέφερε ότι υπάρχουν αιτήσεις που δήλωσαν ότι θα επιστρέψουν στην Αμμόχωστο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Υποστηρίζοντας ότι τα σημαντικότερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον κόσμο βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ είπε ότι προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν 15 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην περιοχή, από τα οποία τα 3,3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα είναι γύρω από την Κύπρο, και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πετρελαίου.

«Ιδού με αυτή την πραγματικότητα αυξήθηκε πιο πολύ η σημασία της Κύπρου και φυσιολογικά της ΤΔΒΚ. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να μας αναγκάσει να κάνουμε μιαν συμφωνία που θα συνεχίζει την κυριαρχία της και θα βγάλει την Τουρκία έξω από την Κύπρο», ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι οι ίδιοι πρέπει να προβούν στις ορθές αξιολογήσεις και να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους μαζί με την Τουρκία.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News