Εφικτή η παρέμβαση στα επιτόκια, λέει ο Κ. Μαυρίδης

Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία που να προαποκλείει ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης από το να παρέμβει με έμμεσο τρόπο και εφόσον συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις, ώστε να επηρεάσει τα επιτόκια των τραπεζών, ανέφερε ο Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Ο κ. Μαυρίδης, μιλούσε κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες και τα θέματα στα οποία θα δώσει έμφαση κατά την θητεία του στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.

Για το θέμα των επιτοκίων, ανέφερε ότι ως γενική αρχή, ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να προβαίνει σε ενέργειες επηρεασμού τους, καθώς αυτά καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Πρόσθεσε όμως ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύσει «υπό ορισμένες προϋποθέσεις» και με «έμμεσο τρόπο», όπως για παράδειγμα στην περίπτωση άσκησης από το κράτος μέλος της εποπτείας της ρευστότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ο κ. Μαυρίδης είπε ότι το θέμα των επιτοκίων είναι ένα ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθεί σοβαρά, ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε σχετική μελέτη για το θέμα.

Ερωτηθείς αν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είναι ενήμερη για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, ο κ. Μαυρίδης απάντησε θετικά, είπε όμως ότι δεν είχε ακόμη συνάντηση με τη Διοικήτρια, κάτι το οποίο θα επιδιώξει.

Αναφερόμενος εξάλλου στην Τραπεζική Ένωση, είπε ότι απουσιάζει ένας τρίτος βασικός πυλώνας, καθώς δεν περιλαμβάνεται σε αυτή η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων από την ΕΚΤ ή κάποιο όργανό της, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στο μέλλον σε περίπτωση νέας κρίσης, με έλλειψη εμπιστοσύνης προς το καταθετικό σύστημα.

Ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι ενημερώθηκε από την ΕΚΤ ότι αυτό βρισκόταν στον αρχικό σχεδιασμό της Τραπεζικής Ένωσης, ενώ τελικά δεν συμπεριλήφθηκε με την αιτιολογία ότι θα δημιουργηθεί ένα Ταμείο με συνεισφορές από τις τράπεζες των κρατών μελών, κάτι που όπως ανέφερε ο Ευρωβουλευτής μπορεί να πάρει έως και μια δεκαετία.

Αυτή τη στιγμή, οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες από το κράτος μέλος στο οποίο η κάθε τράπεζα είναι αδειοδοτημένη.

Για τα τεστ αντοχής των τραπεζών είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό εργαλείο που επινοήθηκε από την ΕΚΤ και το οποίο έγινε πολιτικά αποδεκτό από τα κράτη μέλη.

Όπως είπε, σημασία έχει «κάποιες τράπεζες να θεωρηθούν υγιείς για να ελκύσουν πίσω τα κεφάλαια της ρευστότητας που είναι έξω από το τραπεζικό σύστημα – όπως συμβαίνει στην Κύπρο δηλαδή».

Συνέχισε, λέγοντας ότι στην Κύπρο η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα άρχισε να επανέρχεται, καθώς ήδη στο Συνεργατισμό υπάρχει καθαρή εισροή καταθέσεων.

Ο κ. Μαυρίδης ρωτήθηκε και για τις αναφορές του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του, την Πέμπτη, για τον επαναπατρισμό ρωσικών κεφαλαίων και είπε ότι ο καθένας έχει τη δική του ατζέντα σε επίπεδο συμφερόντων, όπως άλλωστε έχει και η Κύπρος που επέλεξε να ενταχθεί στην ΕΕ.

Χαρακτήρισε εξάλλου «πολύ σωστή κίνηση» με τη δική της «πολιτική σημασία», την απόφαση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να μεταφέρει τον «φάκελο» του απευθείας εμπορίου κατεχομένων-ΕΕ κάτω από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής, από τη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης που βρισκόταν πριν.

Για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι «δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αλλά έχει την πολιτική του αξία».

Συμπλήρωσε ότι οι γειτονικές χώρες της Κύπρου, όπως Αίγυπτος, Ισραήλ, Λίβανος και άλλες που δεν είναι μέλη της ΕΕ λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τέτοια ψηφίσματα και ενδυναμώνουν τις σχέσεις συνεργασίας τους με τη Λευκωσία.

Αναφέρθηκε και στις γενικότερες εξελίξεις στα ενεργειακά και είπε ότι η ΕΕ επαναπροσδιορίζει τη σημασία της Κύπρου στην προσπάθεια ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας και της μείωσης της εξάρτησής της απο τη Ρωσία.

«Η Κύπρος μπορεί να το προσφέρει αυτό» είπε ο κ. Μαυρίδης και πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων της χώρας θα πρέπει να γίνει με άμεσο συνεργάτη την ίδια την ΕΕ.

Ανέφερε επίσης ότι ο φυσικός πλούτος είναι μια ιστορική ευκαιρία που μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της οικονομικής ευημερίας, αλλά και υπέρ μιας αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό.

Είπε τέλος ότι ο ίδιος κατέθεσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έγγραφο με το οποίο τεκμηριώνεται ο εποικισμός στα κατεχόμενα, με τις κατηγορίες να στρέφονται κατά των επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων από το 2002.

Ανέφερε ότι δεν είναι βέβαιος για την έκβαση της προσπάθειας καθώς υποβάλλοντας χιλιάδες τέτοια αιτήματα, από τα οποία εξετάζονται μερικές δεκάδες, ενώ είπε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και ομογενειακές οργανώσεις εκτός Κύπρου στηρίζουν την προσπάθεια.

Ο κ. Μαυρίδης είναι μόνιμο μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας.

Συμμετέχει επίσης ως αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.