Εφημερεύοντα ιατρεία: Χωρίς άσπρο καπνό οι συσκέψεις της Τετάρτης – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Δεν προέκυψαν οριστικές αποφάσεις, από τις χθεσινές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας με αντικείμενο συζήτησης τα εφημερεύοντα ιατρεία του ΓεΣΥ.

Η λειτουργία τους εξακολουθεί να είναι στον αέρα παρά το γεγονός ότι ο υπουργός, φέρεται να τόνισε στις συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου, ότι είτε με τη συμμετοχή των μελών τους είτε με ιδιώτες, είτε από κοινού, τα ιατρεία θα λειτουργήσουν στις 9 Ιουλίου.

Σήμερα και αύριο θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων με σκοπό να λειτουργήσουν στις 9 Ιουλίου ανέφερε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κλαδικής γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Μωυσής Λάμπρου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι υπάρχουν θέματα που χρίζουν διευκρινίσεων. Όπως ανέφερε, πρόκειται για τεχνικά θέματα που άπτονται του τρόπου λειτουργίας των εφημεριών, του τρόπου διαλογής των ασθενών και τα ραντεβού. Σημείωσε ότι κατά 90% είναι θέματα που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία των εφημεριών και την καλύτερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς.

Ο κ. Λάμπρου είπε ότι αυτό που τους απασχολεί είναι πόσοι γιατροί του δημοσίου θα μπορέσουν να ξεκινήσουν από τις 9 Ιουλίου. Όπως ανέφερε ότι μάλλον τα εφημερεύοντα ιατρεία θα εφαρμοστούν σε εθελοντική βάση. Επίσης ο Μωυσής Λάμπρου είπε ότι υπήρξε προσυμφωνία σε σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας ότι θα ξεκινήσουν οι γιατροί του ΟΚΥΠΥ και ο ΟΑΥ θα εξασφαλίσει δομές για τις ανάγκες του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα είπε ότι μέχρι το μεσημέρι πρέπει να δώσουν γραπτώς και οι ιατρικές εταιρείες, τις θέσεις τους για τις εφημερίες. Για την απογευματινή λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και χειρουργείων, ο κ. Λάμπρου ανέφερε ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο για συμφωνία, λέγοντας όμως ότι στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν τα ΤΑΕΠ.

Απορία που είναι το πρόβλημα, από τη στιγμή που υπήρχε ομόφωνη απόφαση για τα εφημερεύοντα ιατρεία, εξέφρασε ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ ανέφερε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι θα βγει πρόγραμμα για τους πρώτους τρεις μήνες με τους γιατρούς του δημοσίου που θα έχουν εφημερίες, λέγοντας ότι εκεί που θα υπάρχουν κενά, θα καλύπτονται από ιδιώτες γιατρούς.

Ξεκαθάρισε ότι οι προσωπικοί γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τις εφημερίες τους, αλλιώς θα έχουν την ευθύνη να βρουν αντικαταστάτη. Πρόσθεσε ότι ο ΟΑΥ  αναμένει από τον ΟΚΥΠΥ να του δοθεί το ρόστερ με τους γιατρούς του δημοσίου και στη συνέχεια ο ΟΑΥ εκεί που υπάρχουν κενά θα ειδοποιήσει ιδιώτες γιατρούς για αντικαταστάσεις.

Επίσης είπε ότι ο ΟΑΥ θα ενημερώσει τους ιδιώτες γιατρούς τι θα γίνει τους επόμενους τρεις μήνες από την ημέρα εφαρμογής, σε 2-3 εβδομάδες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι ο ΟΑΥ θα δει πως θα δουλέψει το σύστημα, πως θα ανταποκριθούν οι ιατροί και πόσο ευχαριστημένοι θα είναι οι πολίτες και αναλόγως το Δ.Σ. θα προσαρμόσει το σχέδιο για να είναι όλοι ικανοποιημένοι.

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι τα Σαββατοκύριακα θα μπορούν σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνεται ο προσωπικός τους ιατρός, να επιλέγουν εφημερεύον ιατρείο. Εξήγησε ότι οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού, λέγοντας ότι πρόκειται για έκτακτα περιστατικά και δεν θα αντικατασταθεί ο θεσμός του προσωπικού ιατρού. Σημείωσε δε ότι στη Λευκωσία για τους πρώτους τρεις μήνες το εφημερεύον ιατρείο θα είναι στο κέντρο υγείας Λατσιών.

Οι γιατροί του δημοσίου δε μπορούν να υπερβούν τις δυνατότητές τους για να εφαρμοστεί ο θεσμός των εφημερευόντων ιατρείων και στο τέλος να καταρρεύσει το σύστημα, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ.

Ο Σωτήρης Κούμας, τόνισε μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις στην ποιότητα και ασφάλεια στον τομέα της ιατρικής. Υπέδειξε ότι αυτές τις μέρες, ήρεμα και χωρίς πίεση, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν τις λύσεις, λέγοντας ότι η ΠΑΣΥΚΙ θέλει να βοηθήσει στην λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων.

Ακόμα ο κ. Κούμας είπε ότι οι γιατροί του δημοσίου είναι διατεθειμένοι να γίνουν οι εφημερίες στις δικές τους δομές. Διερωτήθηκε ωστόσο γιατί μια μερίδα των υπόλοιπων παρόχων δεν μπορεί να τις εφαρμόσει στις δικές του δομές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy