Εφημερεύοντα ιατρεία μόνο με ευθύνη ΟΚΥπΥ – Αρχίζουν λειτουργία στις 9 Ιουλίου

Αρχίζουν λειτουργία στις 9 Ιουλίου στα Κέντρα Υγείας

 

Στις 9 Ιουλίου αναμένεται να αρχίσουν τη λειτουργία τους τα εφημερεύοντα ιατρεία μόνο στα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ.

Συγκεκριμένα, τρόπος λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων αλλά και η ημερομηνία έναρξής τους ήταν στο επίκεντρο χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας υπό την προεδρία του Υπουργού Υγείας, κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, οι διοικήσεις του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, οι πρόεδροι των συντεχνιών ΠΑΣΥΚΙ και Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Παιδιατρικής Εταιρείας και των Εταιρειών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής και Προσωπικών και Οικογενειακών Γιατρών. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι στόχος είναι η έναρξη των εφημερευόντων ιατρείων να πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου 2022, σε όλες τις επαρχίες, δεδομένου ότι θα επιλυθούν οι όποιες εκκρεμότητες σε θέματα που έχουν εγερθεί κατά τις προηγούμενες συσκέψεις.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία του ολοκληρωμένου σχεδιασμού και μοντέλου εφημεριών θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας.

Επίσης, σημειώνει πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αναγνωρίζουν ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Συστήματος Υγείας και ως εκ τούτου η έναρξη του συστήματος εφημεριών θα αρχίσει από τις υποδομές του ΟΚΥπΥ, ως ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας της Κύπρου.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Χαραυγής», μετά και την άρνηση κυρίως της ΠΑΣΥΚΙ να εργασθούν στα δημόσια Κέντρα Υγείας για τις εφημερίες γιατροί του ιδιωτικού τομέα, αποφασίστηκε όπως τα εφημερεύοντα ιατρεία λειτουργήσουν για μια περίοδο τριών μηνών μόνο κάτω από την ευθύνη του ΟΚΥπΥ. Θα λειτουργήσει ένα εφημερεύον ιατρείο ανα επαρχία, το οποίο και θα στελεχώνεται από γιατρούς του Δημοσίου.

Επίσης, όπως συμφωνήθηκε, σε περίπτωση που ο ΟΚΥπΥ διαπιστώσει ότι χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση για να μπορούν να λειτουργούν τα εφημερεύοντα ιατρεία κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, τότε θα ζητηθεί η παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι και θα καλύψουν τις ανάγκες.

Μετά το τρίμηνο δηλαδή, τον ερχόμενο Οκτώβριο θα ανακοινώσει και ο ΟΑΥ τον τρόπο λειτουργίας των εφημερεύοντων ιατρών του ιδιωτικού τομέα. Εάν δηλαδή θα λειτουργήσουν συγκεκριμένα Κέντρα ή θα χρησιμοποιούν τα ιατρεία τους.

 

Αναμένονται οι λεπτομέρειες
Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία του ολοκληρωμένου σχεδιασμού και μοντέλου εφημεριών θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας.

 

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy