Έφορος Εκλογών: Οδηγίες για εκλογικά επιτελεία, πινακίδες και καταμέτρηση των ψήφων

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου παρουσίασε δείγμα ψηφοδελτίου για τις Προεδρικές Εκλογές 2023 στο Υπουργείο Εσωτερικών, Λευκωσία, Κύπρος

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες της εκλογικής νομοθεσίας, κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να εγκαθιστά ή να διατηρεί εκλογικά επιτελεία ή να επιδεικνύει ή να αναρτά οποιεσδήποτε πινακίδες έξω από τα εκλογικά κέντρα, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ή την παραμονή της.

Οι παραβάτες είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι ένα χρόνο ή πρόστιμο μέχρι €5.000 ή και στις δύο ποινές μαζί.

Οδηγίες για τους αντιπρόσωπους των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες τις εκλογικής νομοθεσίας, κατά τη διάρκεια της διαλογής και της καταμέτρησης των ψήφων, δεν επιτρέπεται η επαφή των αντιπροσώπων των υποψηφίων με τα ψηφοδέλτια, η χρήση εντύπων καταγραφής των αποτελεσμάτων, καθώς και κινητών τηλεφώνων. Οι αντιπρόσωποι θα είναι απλοί παρατηρητές της όλης διαδικασίας, η οποία θα εκτελεστεί αποκλειστικά και μόνο από τους υπαλλήλους των εκλογικών κέντρων.

Ο/Η προεδρεύων/προεδρεύουσα υπάλληλος έχει εξουσία να απομακρύνει από το εκλογικό κέντρο, χωρίς προειδοποίηση, οποιοδήποτε αντιπρόσωπο υποψηφίου/ας παραβαίνει της πρόνοιες της εκλογικής νομοθεσίας.

Απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου εντός του εκλογικού κέντρου, από οποιοδήποτε πρόσωπο, πλην του/της προεδρεύοντα / προεδρεύουσας υπαλλήλου κι αυτό μόνο για σκοπούς επικοινωνίας με τον/την οικείο Έφορο Εκλογής.

Σημειώνεται ότι ο/η προεδρεύων/προεδρεύουσα υπάλληλος έχει εξουσία να απομακρύνει από το εκλογικό κέντρο οποιοδήποτε πρόσωπο κάνει χρήση του κινητού του τηλεφώνου. Προς τον σκοπό αυτό, έχουν ήδη δοθεί αυστηρές οδηγίες, μη αποκλειομένης και της σύλληψης των προσώπων που θα επιχειρήσουν να κάνουν χρήση των κινητών τους τηλεφώνων εντός των εκλογικών κέντρων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy