Έφορος Φορολογίας: «Κάναμε τον νεροκουβαλητή του Υπουργείου Οικονομικών»

Επιδοτήσεις εκατομμυρίων «κατά λάθος»

 

Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε «κατά λάθος» εκατομμύρια σε επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν τα δικαιούνταν, όπως αεροπορικές εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό. Μάλιστα, το λάθος φαίνεται ότι ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ, για τα οποία καταβάλλονται προσπάθειες για ανάκτησή τους.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία της βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στην οποία εξετάστηκε η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Τμήμα Φορολογίας. Συγκεκριμένα η αν. πρόεδρος της Επιτροπής προέβη στην καταγγελία και κάλεσε τον Έφορο Φορολογίας, Γιάννης Τσαγκάρη, να την επιβεβαιώσει ή να τη διαψεύσει. Ο Γ. Τσαγκάρη επιβεβαίωσε την καταγγελία όσον αφορά το λάθος, αλλά δήλωσε άγνοια για το ύψος του ποσού. Ανέφερε επίσης ότι «το Τμήμα Φορολογίας έκανε τον νεροκουβαλητή του Υπουργείου Οικονομικών».

Το λάθος έγινε στο Σχέδιο Κρατικής Χορηγίας Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζομένων, το οποίο εφαρμόστηκε τον Ιανουάριο και προέβλεπε επιδοτήσεις μέχρι 300 χιλ. ευρώ. Το σχέδιο προνοούσε ότι οι επιχειρήσεις για να δικαιούνται επιδότησης έπρεπε να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια: Να έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Κύπρο και να έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της πανδημίας, να έχουν διευθετημένες ή σε ρύθμιση τις υποχρεώσεις τους στο ΦΠΑ, να έχουν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις για ΦΠΑ του μηνός Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου του 2020, και να έχουν υποχρέωση για επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εντός του 2021. Για την εφαρμογή του σχεδίου ζητήθηκαν στοιχεία από το Τμήμα Φορολογίας, το οποίο ωστόσο έστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών λανθασμένα δεδομένα. Έτσι δόθηκαν εκατομμύρια σε επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν πληρούσαν τα πιο πάνω κριτήρια.

Σημειώνεται ότι η Ε. Χαραλαμπίδου έστειλε χθες ερώτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητώντας στοιχεία σε σχέση με το πόσα εκατομμύρια δόθηκαν κατά λάθος σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Κύπρου. Ζήτησε επίσης στοιχεία για το πόσα εκατομμύρια έχουν επιστραφεί στο Τμήμα Φορολογίας μετά την αναγνώριση του λάθους και πόσα εκατομμύρια κατακρατούνται ακόμα από τις εταιρείες. Ακόμη, ζήτησε ενημέρωση για το ποιος θα επωμιστεί το κόστος και αν το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει σε αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.