Το Υπουργείο Οικονομικών ενεργούσε στα κρυφά για τον Συνεργατισμό, με βάση τα όσα ανέφερε ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Ο Θ. Θεοφάνους παρέθεσε σειρά επιστολών τις οποίες απέστειλε προς το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποιώντας ότι η απόφαση για παραχώρηση δωρεάν μετοχών 25% σε πελάτες, ήταν αντίθετες με τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα είπε ότι, με βάση τη νομοθεσία το Υπουργείο όφειλε να κοινοποιήσει την απόφαση στο γραφείο του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων πριν κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, ωστόσο αυτό δεν έγινε. «Το έμαθα από τις εφημερίδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ. Θεοφάνους.

Επίσης ανέφερε ότι τον Απρίλιο του 2018 όταν το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε ενημέρωση για την έκδοση των κυβερνητικών ομολόγων για στήριξη της Συνεργατικής με 2,5 δις. ευρώ, ζήτησε ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και πάλι δεν υπήρξε ανταπόκριση. Μάλιστα είπε ότι και ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είχε αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδης καλώντας τον να ενημερώσει τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων, αλλά και πάλι δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Αντίθετα, όπως είπε, τον συνάντησαν δύο διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, οι Γιώργος Παντελή και Διονύσης Διονυσίου, οι οποίοι του είπαν «να περιοριστεί στην ανακοίνωση του Υπουργείου». Μάλιστα του είπαν ότι υπήρχαν θέματα «εμπιστευτικότητας» χωρίς να του δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι η κρατική στήριξη των 2,5 δις. ευρώ οδήγησε στην διάσπαση του χαρτοφυλακίου της Συνεργατικής, αφού το κακό κομμάτι δεσμεύτηκε από το κράτος. Η ενέργεια της Κυβέρνησης διευκόλυνε τελικά την επίτευξη της τελικής συμφωνίας με την Ελληνική.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου