Η κακή κουλτούρα η οποία επικρατεί διαχρονικά στην κυπριακή κοινωνία φταίει για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, αλλά και του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Έφορος Συνεργατικών Εταιρειών Κύπρος Πρωτοπαπάς ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Όπως είπε, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, είναι προφανές ότι υπήρχα ελλείψεις, όχι μόνο στον Συνεργατισμό αλλά σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μάλιστα επεσήμανε ότι πριν την κατάρρευση του Συνεργατισμού υπήρχε η κατάρρευση μία άλλης τράπεζες στο ίδιο μέγεθος με αυτό του Συνεργατισμού, η κατάρρευση του ήμισυ μίας άλλης τράπεζας η οποία επίσης ήταν και αυτή στο ίδιο μέγεθος με αυτό του Συνεργατισμού, δύο φορές κατέρρευσε το χρηματιστήριο κτλ.

«Φταίει η κουλτούρα μας. Φταίμε όλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ευθύνες σε επόπτες και ελεγκτές Ο Κ. Πρωτοπαπάς επέρριψε ευθύνες τόσο στις εποπτικές Αρχές όσο και στους ελεγκτές, για τις αλλεπάλληλες καταρρεύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Μάλιστα διερωτήθηκε πως γίνεται να καταρρέει μία τράπεζα αλλά στις εκθέσεις του προηγούμενου έτους τις οποίες υπέγραψαν οι ελεγκτές να μην υπάρχει καμία αναφορά, ούτε καν επιφυλάξεις. «Βάζαμε από το ένα αυτί και βγάζαμε από το άλλο».

Εν τω μεταξύ ο Κ. Πρωτοπαπάς ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκή θεσμοί και το ΔΝΤ έρχονταν και παλαιότερα στην Κύπρο, πριν την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, και επεσήμαναν ελλείψεις και προβλήματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, «βάζαμε από το ένα αυτί και βγάζαμε από το άλλο». Μάλιστα έφερε το παράδειγμα με τον τελευταίο έλεγχο ο οποίος έγινε στον Συνεργατισμό, ο οποίος κατέδειξε την ανάγκη για αύξηση των προβλέψεων κατά 816 εκατ. ευρώ λόγω του μηδενισμού των εξασφαλίσεων.

Όπως επεσήμανε ο πιο πάνω έλεγχος έγινε το 2018.

Πέντε χρόνια προηγουμένως, πρόσθεσε, έγινε ο υπολογισμός των αναγκών του Συνεργατισμού (σ.σ: από τη Pimco) στη βάση της παραδοχής ότι μπορούσαν να γίνουν εκποιήσεις σε περίοδο πέντε ετών. «Από το 2013 μέχρι το 2018 είναι πέντε χρόνια. Ουσιαστικά δεν υλοποιήσαμε αυτό το οποίο υποσχεθήκαμε τότε», ανέφερε ο Κ. Πρωτοπαπάς.

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είπε ότι υπάρχει η κουλτούρα στις τάξεις δανειοληπτών να μην πληρώνουν, αλλά και η κουλτούρα να μην γίνονται εκποιήσεις. Όπως είπε στη Βρετανία η κουλτούρα που υπάρχει είναι ότι οι δανειολήπτες αισθάνονται ότι το σπίτι δεν είναι δικό τους, μέχρι να αποπληρώσουν το δάνειο τους.

Επίσης οι δανειολήπτες γνωρίζουν ότι εάν δεν πληρώνουν τη δόση τους σε έξι μήνες το σπίτι τους θα βγει στο σφυρί. Στην Κύπρο, πρόσθεσε, δεν υπάρχει τέτοια κουλτούρα. «Λαμβάνονταν μέτρα αλλά ήταν κατασταλτικά» Όσον αφορά τα κενά στη διακυβέρνηση του Συνεργατισμού ο Κ. Πρωτοπαπάς εξέφρασε την άποψη ότι μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα.

Όπως είπε η κατάσταση στον Συνεργατισμό άλλαξε μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αφού αφενός αυξήθηκαν οι απαιτήσεις ενώ αφετέρου υπήρξε τεράστια πιστωτική επέκταση. Ο Κ. Πρωτοπαπάς εξέφρασε την άποψη ότι εάν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ γινόταν 10-15 χρόνια νωρίτερα, κάτι το οποίο θα οδηγούσε στην έναρξη των αλλαγών νωρίτερα, το 2013 ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν πολύ διαφορετικά.