Εφτασαν από την Ισπανία δέκα γύπες για ενίσχυση του εξαιρετικά μειωμένου πληθυσμού στην Κύπρο

Εφτασαν το απόγευμα αεροπορικώς στην Κύπρο από την Ισπανία, οι πρώτοι δέκα γύπες, με στόχο να ενισχύσουν τον εξαιρετικά μειωμένο πληθυσμό του είδους στην Κύπρο.

Πέντε γύπες θα φτάσουν την Κύπρο την Κυριακή, ενώ άλλοι δέκα αναμένονται σε μεταγενέστερο στάδιο. Η εισαγωγή των γυπών γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Life with Vultures – Ζωή με τους Γύπες» που στοχεύει στην αποτροπή της εξαφάνισης του Πυρόχρου Γύπα Gyps fulvus από το νησί και παράλληλα να ενισχύσει τον πληθυσμό του και να τον διατηρήσει μακροχρόνια.

Σε ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Κωνσταντίνου εξέφρασε ικανοποίηση για την παραλαβή στην Κύπρο των πρώτων δέκα γυπών, η άφιξη των οποίων «γίνεται στο πλαίσιο του έργου “Zωή με τους Γύπες», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους, με στόχο την αναχαίτιση της εξαφάνισης και την προστασία του είδους. Τέτοιες δράσεις διατήρησης και προστασίας της φυσικής μας κληρονομιάς, κρίνονται απαραίτητες και απαιτούν τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν».

Imagew 2021 11 19T191309.215

Πρόσθεσε ότι «ο γύπας είναι το μεγαλύτερο πτηνό, που φωλιάζει στη Κύπρο, με άνοιγμα φτερούγων που φτάνει στα 2,5 μέτρα. Παρόλο που παλαιότερα ήταν συνηθισμένο φαινόμενο η ύπαρξη γύπα στους ουρανούς του νησιού μας, σήμερα θεωρείται το πιο σπάνιο και απειλούμενο είδος αρπακτικού πουλιού, αφού έχουν απομείνει μόνο 20 τέτοια πουλιά στο νησί μας».


Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου «η ενίσχυση του πληθυσμού των γυπών με πουλιά από το εξωτερικό κρίθηκε απαραίτητη, ώστε το είδος αυτό να μπορέσει ανακάμψει. Ωστόσο» συνέχισε «χρειάζεται ταυτόχρονα να εξαλειφθεί η παράνομη τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων, που αποτελεί και την κύρια απειλή για το είδος. Προς το σκοπό αυτό, την ερχόμενη άνοιξη, θα ενισχύσουν τη προσπάθεια αυτή δύο ομάδες σκύλων, ειδικών στην ανίχνευση δηλητηρίων, πλαισιωμένες από χειριστές – μέλη της Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας».

20211119 Esoterikon Gypes 2

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών εξέφρασε «θερμές ευχαριστίες στην κυβέρνηση της Ισπανίας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Εξτρεμαδούρας στην Ισπανία, για τη δωρεά των γυπών. Η τύχη των πουλιών αυτών είναι τώρα στα δικά μας χέρια και είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, σε ένα ασφαλές φυσικό περιβάλλον, ελεύθερο από δηλητήρια και άλλες απειλές».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι «με την συγκεκριμένη προσπάθεια σταδιακά θα ανακάμψει ο πληθυσμός αυτού του πολύ σημαντικού είδους γύπα στην Κύπρο και θα μπορούμε να τον ξαναδούμε να κυριαρχεί στους κυπριακούς αιθέρες».

Από την πλευρά του ο Παντελής Χατζηγέρος προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας συνεχάρη «όλους για την τεράστια προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί και να καρποφορήσει η συγκεκριμένη ενέργεια» ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς την κυβέρνηση της Ισπανίας «της οποίας η συνδρομή ήταν τεράστια».


20211119 Esoterikon Gypes 3

Εξάλλου η Μέλπω Αποστολίδου, Συντονίστρια των Προγραμμάτων Bird Life Cyprus, εξέφρασε ευχαριστίες «σε όλους όσοι συνέβαλαν στην άφιξη των γυπών στην Κύπρο ιδιαίτερα στο Vulture Conservation Foundation για τη μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια που κατέβαλε για την μεταφορά των πουλιών από την Ισπανία στο νησί μας. Οι δέκα γύπες που έφτασαν σήμερα και οι υπόλοιποι 15 που θα φτάσουν σε μεταγενέστερο στάδιο στο νησί, θα μεταφερθούν σε ειδικό κλωβό κλιματισμού της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, σε περιοχή της Λεμεσού, όπου αφού εγκλιματιστούν στη συνέχεια θα απελευθερωθούν μετά από κάποιο διάστημα, στο φυσικό περιβάλλον της Κύπρου».

Ανέφερε ακόμα ότι «σε όλους τους γύπες θα τοποθετηθούν πομποί οι οποίοι θα βοηθήσουν να παρακολουθούνται μετά την απελευθέρωση τους και σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουμε για οποιονδήποτε λόγο, θα μπορούμε να το πράξουμε».

Στην τελετή παραλαβής των γυπών παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Επιτετραμμένος της πρεσβείας της Ισπανίας στην Κύπρο, ο Προϊστάμενος και μέλη της Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, της οργάνωσης Bird Life Cyprus, την Αστυνομία, το Τμήμα Περιβάλλοντος, τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το Γενικό Χημείο του Κράτους, την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου, το Bird Life Cyprus, το Κυπριακό Ιδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria και το Vulture Conservation Foundation.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.