«Έφτασε η ώρα για ειρήνη χωρίς διακρίσεις» – Εκατοντάδες Τ/κ νέοι βγήκαν στους δρόμους

 Εκατοντάδες Τ/κ νέοι βγήκαν στους δρόμους με κυπριακούς χορούς και τραγούδια

 

Με κεντρικό σύνθημα «Ειρήνη για το μέλλον μας» και το #BarışÇünkü (ειρήνη γιατί), εκατοντάδες Τ/κ νέοι συμμετείχαν στην πορεία που διοργανώθηκε μέσω μιας οργανωτικής επιτροπής στο Facebook σε κεντρικό δρόμο της Λευκωσίας και περνώντας μπροστά από το «προεδρικό» κατέληξαν στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας χορεύοντας κυπριακούς χορούς και τραγούδια.
«Πορευτές ειρήνης» ονόμασαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, όπως αναφέρεται στη «Γενί Ντουζέν». Την εκδήλωση στήριξαν και συμμετείχαν σε αυτήν οι οργανωμένες νεολαίες των κομμάτων Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό και Κοινοτικής Δημοκρατίας, η Αριστερή Κίνηση, η Ένωση Επαναστατών Κομμουνιστών και άλλοι.
Οι Τ/κ νέοι περνώντας μπροστά από το «προεδρικό» φώναζαν συνθήματα υπέρ της ειρήνης, αλλά και το «Δεν είναι υποταγή, είναι ελευθερία».
Φθάνοντας κοντά στο τ/κ σημείο ελέγχου στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, όπου τερματίστηκε η εκδηλωσή, η οργανωτική επιτροπή ανέγνωσε το ανακοινωθέν, που ανέφερε ότι ήταν εκεί «για να βγάλουμε από το απύθμενο πηγάδι μια ξεχασμένη γλώσσα, τη γλώσσα του σεβασμού, της αγάπης, της ανοχής, της αδελφότητας. Όπως σε όλο τον κόσμο έτσι και στην πατρίδα μας», προστίθεται στην ανακοίνωση, «υπάρχει μια πολιτική διαχωρισμού και πόλωσης και απέναντι σε αυτή εμείς θέλαμε να ενωθούμε για το όνειρο ενός μέλλοντος, όπου μπορούμε να ζήσουμε με ειρήνη, ενότητα και αλληλεγγύη. Θεωρούμε ότι το να ζούμε σε αυτή τη χώρα με ειρήνη είναι το καλύτερο μέλλον».
«Δεν είχαμε χορτάσει αρκετή μνησικακία, μίσος, μάχη, διαιρέσεις; Ως παιδιά μιας γενιάς που έχει βγει από τα σημάδια και τις πληγές που άφησε ο πόλεμος, θέλουμε να αφήσουμε στην επόμενη γενιά από εμας ένα λαμπρό και ελπιδοφόρο μέλλον, όπου δεν θα υπάρχουν αυτοί οι φόβοι, χωρίς σύνορα και σύρματα. Σε ένα τέτοιο μέλλον», αναφέρεται, «ο κάθε πολίτης θα μπορεί να ζει ισότιμα, έχοντας το δικαίωμα του λόγου, μια χώρα που δίδει ευκαιρίες και δυνατότητες. Μια χώρα με ειρήνη σημαίνει μια χώρα που δεν θα έχει μίση και διαχωρισμούς, που θα αποδίδει τη σωστή θέση στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα δίδει οικονομικές ευκαιρίες, θα είναι αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και θα προσφέρει στους νέους ένα βιώσιμο μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο στόχος μας είναι να κατανοήσουμε, να εξηγήσουμε, να ζήσουμε και να διαιωνίσουμε την ειρήνη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επειδή», αναφέρεται στο ανακοινωθέν, «η ειρήνη δεν είναι φόβος, είναι ελπίδα, επειδή είναι το μέρος που “βλαστά” η ανοχή, επειδή η ειρήνη είναι αυτό που λαχταρά το όμορφο νησί μας εδώ και χρόνια, ειρήνη που θα φέρει όλη τη νεολαία από την Καρπασία και την Πάφο, χέρι-χέρι, επειδή η ειρήνη είναι που μας κάνει να ζούμε. Επειδή», συνεχίζει, «η νεολαία αυτού του νησιού δεν είναι “απολιτίκ”, όπως υπάρχει ο ισχυρισμός, έχει γνώση, συνείδηση, συναισθάνεται και το σημαντικότερο αγαπά αυτή την πατρίδα».
«Ως άτομα που είμαστε αφοσιωμένοι στη δημιουργία αυτού του όμορφου μέλλοντος που ονειρευτήκαμε», καταλήγει το ανακοινωθέν, «είπαμε “Ειρήνη γιατί” αυτή η χώρα αξίζει ό,τι πιο όμορφο. “Οι ομοιότητές μας είναι κάτι περισσότερο από τις διαφορές μας”, “Κανείς εκτός από εμάς δεν μπορεί να μας φέρει ειρήνη”, “Ειρήνη για το μέλλον μας”, είπαμε και τώρα λέμε: “Ειρήνη, γιατί ήρθε η ώρα”».


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiEιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.