Ευθύνες στη Δύση για την άνοδο των τζιχαντιστώνΤο Ισλαμικό Κράτος γνωρίζει το τελευταίο διάστημα μεγάλη άνοδο. Οι τζιχαντιστές δρουν εδώ και χρόνια στην Εγγύς Ανατολή και η Δύση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη ραγδαία ενδυνάμωση τους, εκτιμά ο Γκίντερ Μάγερ, από το Κέντρο Ερευνών του Αραβικού Κόσμου στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς, στη Γερμανία.

Το Ισλαμικό Κράτος εμπλέκεται στον πόλεμο στη Συρία από το 2013. Στο ξεκίνημα του πολέμου, το 2011, η Δύση δεν μπορούσε να αποφασίσει εάν και πως θα επέμβει. Ανθρωπιστικές οργανώσεις έκαναν λόγο για μαζικές δολοφονίες και σφαγιασμούς άμαχου πληθυσμού. Εδώ και μισό χρόνο το Ισλαμικό Κράτος σπέρνει τον φόβο και τον πανικό μέσω απαγωγών και αποκεφαλισμών μπροστά στην κάμερα.

Οι τζιχαντιστές όμως δρουν πάνω από δέκα χρόνια στην περιοχή. Το Ισλαμικό Κράτος θεωρείται η συνέχεια της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

«Το μεγαλύτερο λάθος που έκαναν οι Αμερικανοί αμέσως μετά την επέμβασή τους στο Ιράκ ήταν ότι εκτέλεσαν δημόσια οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν. Όλους όσοι συμμετείχαν από την ρεπουμπλικανική φρουρά μέχρι και στις μυστικές υπηρεσίες. Ένα μεγάλο μέρος από αυτούς ήταν υψηλόβαθμα στελέχη που ξαφνικά βρέθηκαν στο δρόμο. Και ένα μεγάλο μέρος από αυτούς ηγήθηκε του πολέμου-αστραπή του Ισλαμικού Κράτους και σε αυτούς οφείλονται οι επιτυχίες στο Ιράκ», δήλωσε ο κ. Μάγερ.

Ως αντίσταση απέναντι στα αμερικανικά στρατεύματα συσπειρώθηκαν πολλοί πρώην οπαδοί του Σαντάμ Χουσεΐν. Μέσα στο 2013 σημείωσαν αρκετές στρατιωτικές επιτυχίες, αλλά το διάστημα της κατάληψης της Μοσούλης τον Ιούνιο του 2014 ήταν η περίοδος που γεννήθηκε η τρομοκρατική οργάνωση, δηλώνει στην Deutsche Welle o Γκίντερ Μάγερ. Όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Μοσούλη πολλοί πρώην αξιωματούχοι του στρατού μεταπήδησαν στις τάξεις του.

Στο μεταξύ το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί πόλο έλξης για εξτρεμιστές από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι πηγαίνουν στη Συρία και το Ιράκ να πολεμήσουν. Υπολογίζεται ότι η τρομοκρατική οργάνωση έχει στις τάξεις της 50.000 πολεμιστές. Η αναχαίτιση τους θεωρείται πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι διαθέτουν χρήματα για να αγοράζουν όπλα.

Ο Γερμανός ειδικός επισημαίνει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί η εξτρεμιστική οργάνωση:

«Με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχει ανακοπεί η επέλαση των τζιχαντιστών, αλλά έτσι δεν μπορεί κανείς να τους συντρίψει οριστικά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τοπικές χερσαίες επιχειρήσεις».