Έφυγε από τη ζωή ο Παπαλάζαρος Νεοφύτου

Φτωχότερη από σήμερα η Κύπρος και η Αριστερά.

Έφυγε, σε ηλικία 92 χρόνων, ο Παπαλάζαρος Νεοφύτου, πατέρας εννιά παιδιών δυο από τα οποία έπεσαν στον αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία του τόπου. Ο 17χρονος Κυριάκος δολοφονήθηκε την 1η Ιουλίου 1973, στον περίβολο της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου, από την ΕΟΚΑ Β και ο Σωτήρης σκοτώθηκε κατά την τουρκική εισβολή, στις 20 Ιουλίου 1974. Τον Νιόβρη του 2018 έχασε τη σύντροφο της ζωής του και στήριγμα στις δοκιμασίες που πέρασε η οικογένεια, την Αγαθονίκη.

Papalazaros01 02Novenber2015

Αποχαιρετώντας τον η κόρη του και συναδέλφος δημοσιογράφος, Μαρία Παπαλαζάρου έγραψε:

«Ράσο ακηλίδωτο. Όνομα ακέραιο. Μνήμη αγαθή». Αυτή την κληρονομιά μας αφήνεις ακριβέ μας πατέρα. Παπαλάζαρε μας στο καλό. Σε περιμένει η πολυαγαπημένη παπαδιά μας, σε καρτερούν ο Κυριάκος μας και ο Σωτήρης μας που τόσο σε στερήθηκαν και τους στερήθηκες. Στο καλό αγαπημένε μας πατέρα.

Ο Παπαλάζαρος γεννήθηκε στα Χολέτρια της Πάφου το 1928 σε οικογένεια γεωργών με τον πατέρα να έχει κοπάδι και αλέτρι για να τα φέρει βόλτα και να ταΐσει τα οκτώ του παιδιά.

Πήγε σχολείο ως την τετάρτη δημοτικού και όπως ο ίδιος ανέφερε σε δηλώσεις του η οικογένεια δεν πεινούσε αφού είχαν το κοπάδι και το αλέτρι για τα προς το ζειν έστω και αν αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες και σε ηλικία 17 ετών ο Παπαλάζαρος έχασε και τον πατέρα του. Η σχέση του με την Εκκλησία ήταν στενή από την παιδική ηλικία.

Βοηθούσε μάλιστα – όπως είπε- τον ιερέα της κοινότητας του και έμαθε όλες τις ψαλμωδίες. Αφού γράμματα δεν μπόρεσα να μάθω, από τα βιβλία της Εκκλησίας έμαθα όσα γράμματα ξέρω σήμερα, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Παπαλάζαρος έχασε τον γιό του Κυριάκο την 1ην Ιουλίου 1973 από τους πραξικοπηματίες μέσα στην Μητρόπολη της Πάφου.

Ο πόνος όμως της οικογένειας Παπαλαζάρου δεν ήταν γραφτό να σταματήσει εδώ. Ο Σωτήρης, κατά την διάρκεια της τούρκικης εισβολής έτρεξε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της πατρίδας. Έπεσε πολεμώντας στη μάχη της Επισκοπής στις 20 Ιουλίου του 1974.

Το συγκρότημα Διάλογος εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Παπαλάζαρου.

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.