Έφυγε από τη ζωή η Ντίνα Κατσούρη

Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 80 ετών η ποιήτρια, δημοσιογράφος και εκδότρια Ντίνα Παγιάση – Κατσούρη, σύζυγος του σπουδαίου συγγραφέα και μελετητή Γιάννη Κατσούρη και μια από τις πιο δυναμικές παρουσίες στον κυπριακό πνευματικό χώρο.

Τους τελευταίους μήνες η κατάσταση της υγείας της ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

 

Αγωνίστρια στον πολιτικό, κοινωνικό και λογοτεχνικό στίβο, διακρίθηκε για το ποιητικό και συγγραφικό της έργο. Από το 2001 εξέδιδε το τριμηνιαίο περιοδικό λόγου, τέχνης και προβληματισμού «Άνευ», δίνοντας βήμα σε πολλούς νέους λογοτέχνες.

 

Η Ντίνα Κατσούρη γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1941. Σπούδασε δημοσιογραφία και δημόσιες σχέσεις στην Αθήνα, όπου και εργάστηκε μέχρι το 1962. Με την επιστροφή της στην Κύπρο, συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά. Την περίοδο 1966-1968 εργάστηκε ως λειτουργός Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από το 1969 και ως το 2000 εργάστηκε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και ήταν λειτουργός πολιτιστικών και νεανικών προγραμμάτων.

Το 1967 παντρεύτηκε τον συγγραφέα Γιάννη Κατσούρη, με τον οποίο απέκτησαν ένα γιο. Ο Γιάννης Κατσούρης έφυγε από τη ζωή το 2010.

Το 1975 η Ντίνα Κατσούρη διαγνώστηκε με κατά πλάκα σκλήρυνση, μια εξελικτική ασθένεια η οποία προκαλεί κινητική αναπηρία. Παρά τα σοβαρά κινητικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της πολιτιστικής δράσης, ήταν μια ενεργός πνευματική μορφή με άοκνη ανθρωπιστική και κοινωνική προσφορά και παρακολουθούσε ανελλιπώς θεατρικές παραστάσεις.

* Η κηδεία της Ντίνας Κατσούρη θα τελεσθεί την Παρασκευή 21 Μαΐου στις 4μ.μ. από την εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ (οδός Κυρηνείας).

 

Από το 1964 εξέδωσε 10 προσωπικές ποιητικές συλλογές και μια συλλογή διηγημάτων. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τις ποιητικές της συλλογές «Υπομνήματα» (1978), «Αντι-θέσεις» (1987) και «Της Αφροδίτης και του Άδωνη» (2006). Μετέφρασε στην ελληνική γλώσσα δύο βιβλία σχετικά με την πεζογραφία. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Ρουμανικά, Σέρβικα, Βουλγαρικά, Ρώσικα και Ολλανδικά.

Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο του Πανεπιστημίου Κύπρου για την προσφορά στην Κοινωνία και τον Πολιτισμό. Την ίδια χρονιά πήρε το βραβείο «Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη» από την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου.

Διετέλεσε μέλος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ με το οποίο υπέβαλε υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές δύο φορές, ενώ υπήρξε πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης Κύπρου για δέκα χρόνια (1981-1991). Μετά το 1991 αποχώρησε από το κίνημα.

Ποιητικές συλλογές

(1964) Ποιήματα. Λευκωσία: Τυπογραφεία Γέκα.

(1966) Σύνθεσις. Λευκωσία: Βιβλιοθήκη Κυπριακών Χρονικών.

(1969) Ο Ηγεμόνας. Αθήνα: Ιωλκός.

(1978) Υπομνήματα. Λευκωσία: Τυπογραφεία Θεοπρές.

(1987) Αντι-Θέσεις. Αθήνα: Εκδόσεις Θεμέλιο.

(1996) Μ’ ακουουούς. Λευκωσία: Ωρίων.

(2006) Της Αφροδίτης και του Άδωνη. Λευκωσία. ΑΝΕΥ.

(2011) Πενήντα παρά μία ανατροπές. Λευκωσία: ΑΝΕΥ.

(2013) Τα ποδοσφαιρικά. Λευκωσία: ΑΝΕΥ.

(2017) Το παγκάκι. Λευκωσία: ΑΝΕΥ.

Συλλογή διηγημάτων

(2001) Μεταξύ Θεού και Αγγέλου. Αθήνα: Εκδοτικός Οίκος Α.Α.Λιβάνη.

Μεταφραστικό έργο

(1979) Αφρικανοί πεζογράφοι. Αθήνα: Θεμέλιο.

(1983) Σύγχρονοι Παλαιστίνιοι πεζογράφοι. Αθήνα: Θεμέλιο.

Άλλο συγγραφικό έργο

Katsouri, D. (1998) Prose et poésie, Besançon: Praxandre. (συγκεντρωτική έκδοση ποιημάτων και πεζών στα γαλλικά και ελληνικά).

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.