«Έγγραφο που πάγωσε το τραπέζι στη Γενεύη»

Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό Παλάτι των Εθνών, Γενεύη, Ελβετία Εναρκτήριες αναφορές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Ο τ/κ Τύπος αναδημοσιεύει άρθρο από τη χθεσινή «Χουριέτ» του Φατίχ Τσιεκιργέ για το παρασκήνιο της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη, όπου ο Τούρκος αρθρογράφος αναφέρεται σε «έγγραφο που πάγωσε το τραπέζι στη Γενεύη».

Σύμφωνα με το άρθρο, στη συνάντηση το λόγο είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος μίλησε περίπου 40 λεπτά και υπερασπίστηκε τη θέση για λύση ομοσπονδίας. Στη συνέχεια, αναφέρει, πήρε σειρά ο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ρώτησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Δεν είστε εσείς που πριν από 4 χρόνια στο Κραν Μοντανά μού είπατε ότι οι Ελληνοκύπριοι ποτέ δεν πρόκειται να μοιραστούν την εξουσία με τους Τουρκοκυπρίους και ότι εσείς δεν θα μπορέσετε να πείσετε το λαό σας για αυτό το θέμα;»

Σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο, αυτή η ερώτηση του Τσαβούσογλου έπεσε σαν πάγος στο τραπέζι. Ακολούθησε διάλογος μεταξύ του Τούρκου Υπουργού και του ΠτΔ, με τον κ. Τσαβούσογλου να ρωτά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά πόσο στο Κραν Μοντανά «δεν ήσασταν εσείς που μου είπατε ξανά ότι “ο λαός μου δεν είναι έτοιμος να μοιραστεί ακόμη και τα νοσοκομεία με τους Τουρκοκύπριους;”»

Ο Τσιεκιργέ έγραψε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πλέον «φτάνει πια» σε αυτά τα παιχνίδια διπλοπροσωπίας που συνεχίζονται για χρόνια και του παρουσίασε έγγραφο, με το οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε την εκ περιτροπής προεδρία. Η ε/κ πλευρά, γράφει ο Τούρκος αρθρογράφος, αρχικά το αμφισβήτησε, αλλά όταν το έγγραφο τούς δόθηκε, επικράτησε σιωπή.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.