Εγγυήσεις 1 δις ευρώ στις τράπεζες για νέα δάνεια

 

Επανέρχεται το νομοσχέδιο το οποίο αφορά την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες, ύψους 1 δις ευρώ, με σκοπό τη διοχέτευση δανείων προς τις επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζομένους.

Το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί παλαιότερα στη Βουλή, αλλά δεν τέθηκε ποτέ προς ψήφιση επειδή αποσύρθηκε από την κυβέρνηση. Παρά ταύτα, χθες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να το επαναφέρει.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στο νέο νομοσχέδιο έγιναν αλλαγές, στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τα κόμματα. Οι κύριες αλλαγές, πρόσθεσε, αφορούν το διαχωρισμό των επιχειρήσεων (μεγάλες, μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές). Ανέφερε επίσης ότι προστέθηκε πρόνοια με βάση την οποία από το 1 δις ευρώ των εγγυήσεων, τα 300 εκατ. ευρώ θα αφορούν τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζομένους και τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Ακόμη, ανέφερε ότι το Γενικό Λογιστήριο θα υποβάλλει ανά διμηνία έκθεση προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος με τη σειρά του θα ενημερώνει ανά τριμηνία την Επιτροπή Οικονομικών.

Ο Κ. Πετρίδης εκτίμησε ότι με την παραχώρηση των κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους 1 δις ευρώ προς τις τράπεζες, θα αυξηθεί η ρευστότητα στην οικονομία κατά τουλάχιστον 1,43 δις ευρώ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy