Εγγυήσεις: Δάνεια για λίγους και με πολύ υψηλό επιτόκιο

Η Κύπρος βρίσκεται στην τρίτη θέση με το υψηλότερο κόστος δανεισμού στις επιχειρήσεις

Άνοιξε ο δρόμος για τη διοχέτευση δανείων με κρατικές εγγυήσεις στις επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζόμενους, αφού η Βουλή ενέκρινε τις σχετικές αλλαγές τις οποίες ζήτησαν τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΠαρά ταύτα, εκτιμάται ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα επωφεληθούν θα είναι περιορισμένος για δύο λόγους: Πρώτο επειδή η κυβέρνηση καθυστέρησε 17 μήνες να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και ως εκ τούτου ελλοχεύει πλέον ο κίνδυνος να εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο το οποίο έδωσε η ΕΕ για έγκριση των αιτήσεων (σ.σ.: μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι θα εξασφαλιστεί παράταση μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022) και δεύτερο επειδή οι τράπεζες έχουν επιβάλει πολύ αυστηρούς όρους και ψηλά επιτόκια για την παραχώρηση δανείων, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με τη νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε μπορούν να παραχωρηθούν δάνεια με κρατικές εγγυήσεις μέχρι 1 δις ευρώ. Σημειώνεται μάλιστα ότι η Βουλή φρόντισε να κατανέμει το ποσό με τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι μέρος του ποσού θα καταλήξει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, παρά την αντίθεση της κυβέρνησης, η Βουλή έβαλε ρήτρα η οποία έγινε αποδεκτή από την ΕΕ και η οποία καθορίζει ότι 300 εκατ. ευρώ των εγγυήσεων θα αφορούν δάνεια προς αυτοτελώς εργαζόμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις, 550 εκατ. ευρώ μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, και 150 εκατ. ευρώ μεγάλες επιχειρήσεις.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα να παραχωρήσουν δάνεια, αφού διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα ύψους 20,49 δις ευρώ. Συγκεκριμένα, υπάρχουν καταθέσεις ύψους 50,12 δις ευρώ και δάνεια ύψους 29,63 δις ευρώ.

Παρά ταύτα, από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται ότι οι τράπεζες προτιμούν τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ θέτουν πολύ αυστηρούς όρους και υψηλά επιτόκια για τους μικρομεσαίους. Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου δόθηκαν στις επιχειρήσεις καθαρά νέα δάνεια συνολικού ύψους 941,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ποσοστό πέραν του 60% αφορούσε δάνεια πέραν του 1 εκατ. ευρώ το καθένα (579,3 εκατ. ευρώ), τα οποία προφανώς συνδέονται με τους πολύ μεγάλους, ενώ τα δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ το καθένα περιορίστηκαν συνολικά στα 361,9 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ,με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το κόστος δανεισμού στην Κύπρο είναι 3,16% (μέσος όρος) και είναι το τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά τη Μάλτα (3.92%) και την Ελλάδα (3,4%). Ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 1,44%.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.