Εγγυήσεις με ρήτρες προς όφελος μικρομεσαίων και εργαζομένων

«Κίτρινη» διαφημιστική προπαγάνδα από τον ΔΗΣΥ καταγγέλλει η αντιπολίτευση

 

Με πέντε σημαντικές αλλαγές, οι οποίες είναι προς όφελος των μικρομεσαίων και των εργαζόμενων και παράλληλα ενισχύουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο, εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες, ύψους 1 δις ευρώ, με σκοπό τη διοχέτευση δανείων στην οικονομία.

Οι πέντε αλλαγές οι οποίες ψηφίστηκαν απ’ όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ είναι οι ακόλουθες:

• Κατανομή του ποσού ώστε τα 300 εκατ. ευρώ να αφορούν αυτοτελώς εργαζόμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις, 500 εκατ. ευρώ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και 150 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

• Διά νόμου απαγόρευση των απολύσεων σε επιχειρήσεις που θα πάρουν δάνεια με κρατικές εγγυήσεις.

• Σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης, στην οποία θα συμμετέχει ως παρατηρητής ο Γενικός Ελεγκτής και η οποία θα καταθέτει ανά δίμηνο έκθεση στην Επιτροπή Οικονομικών.

• Δικαίωμα σε όσους απορρίπτονται από τις τράπεζες να προσφεύγουν στην Επιτροπή Παρακολούθησης.

• Παροχή δυνατότητας στον Υπουργό Οικονομικών να συστήνει με διάταγμα στις τράπεζες αναστολή των δόσεων.

Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν τον ΔΗΣΥ για «κίτρινη» διαφημιστική προπαγάνδα εναντίον της Βουλής. Μάλιστα ο Στέφανος Στεφάνου υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κρατούσε για ένα χρόνο στο συρτάρι το νομοσχέδιο και το κατέθεσε στη Βουλή μόλις λίγες μέρες πριν την αυτοδιάλυση του Σώματος χωρίς τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ στη σύσκεψη στην οποία συζητήθηκε η ατζέντα της τελευταίας συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών δεν παρευρέθηκε ο ΔΗΣΥ. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, μετά κυκλοφόρησαν μια «κίτρινη» διαφημιστική προπαγάνδα εναντίον της Βουλής.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.