Δεν έγιναν πληρωμές από «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» τα τελευταία χρόνια λόγω έλλειψης πόρων

Όσο συνεχίζεται το Κυπριακό, η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» εξετάζει τα θέματα ανταλλαγής, αποζημιώσεων και επιστροφής στην επίλυση περιουσιακών προβλημάτων και εργάζεται για την εκπλήρωση των αιτημάτων, ανέφερε ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Φικρί Τορός.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, η Κίπρις γράφει ότι ο Τορός έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στη συζήτηση για τον «προϋπολογισμό» του «υπουργείου εσωτερικών», ο οποίος ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο 47 εκατομμύρια 526 χιλιάδες 860 τουρκικές λίρες.

Δήλωσε επίσης ότι η «επιτροπή» δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει πληρωμές λόγω της έλλειψης πιστώσεων από τον «προϋπολογισμό» τα τελευταία χρόνια, ότι η «χώρα» έχει υποστεί απώλεια φήμης εξαιτίας αυτού του γεγονότος και ότι η κατάσταση αυτή ενέχει επίσης κινδύνους όσον αφορά την ιδιότητα της «επιτροπής» να αποτελεί «εσωτερικό ένδικο μέσο».

Για τον λόγο αυτό, συνέχισε ο Τορός, η «επιτροπή» πρέπει να διαθέτει προϋπολογισμό και να γίνονται πληρωμές, και επεσήμανε ότι η συνεκτίμηση των αιτήσεων με τον τρόπο επιστροφής και ανταλλαγής δεν θα τους επιβαρύνει οικονομικά.

Αναφέροντας ότι το «υπουργείο οικονομικών» μπορεί να δημιουργήσει ένα ταμείο στο «υπουργείο εσωτερικών» και ότι οι αλλοδαποί που αγοράζουν ακίνητα στη «χώρα» μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτό το ταμείο ανάλογα με την αξία και το μέγεθος του ακινήτου που αγοράζουν, υποστήριξε ότι αυτό θα είναι μια σημαντική συνεισφορά. Ο Τορός δήλωσε ότι η σημασία που πρέπει να δοθεί στις νομικές ευθύνες θα συμβάλει και στη λύση του Κυπριακού.

Δηλώνοντας ότι αν ο «προϋπολογισμός» αυτός δημιουργηθεί μόνο με τη συμβολή της Τουρκίας, θα υπάρξουν και πάλι προβλήματα και οι υποθέσεις θα πάνε ξανά στο ΕΔΑΔ χωρίς να εξαντληθούν τα «εσωτερικά ένδικα μέσα», ο Τορός είπε ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός ταμείου για το θέμα αυτό.

Από την πλευρά της η «βουλευτής» του CTP, Φαζιλέτ Όζντενεφε, αναφερόμενη στην «επιτροπή», δήλωσε πως δεν έχει γίνει καμία πληρωμή από το 2018 και οι πόροι δεν επαρκούν.

Υπογράμμισε τη σημασία της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» και δήλωσε ότι αν δεν δημιουργηθούν πόροι, θα χάσει τη λειτουργία της. Είπε επίσης ότι η επιστροφή, η ανταλλαγή και η αποζημίωση των ακινήτων είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες και στις δύο πλευρές, ώστε να απαλλαγούν από το οικονομικό βάρος με αμοιβαίες και εθελοντικές συμφωνίες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy