Αιγύπτιος ψαράς έσωσε 23 Έλληνες και τέσσερα σκυλιά

• Η θάλασσα ήταν η μόνη διαφυγή για πολλούς που έτρεχαν για τη ζωή τους, καθώς οι φωτιές έκαιγαν μανιωδώς. Ο Αιγύπτιος ψαράς έσπευσε να βοηθήσει.

 

 

Νέα Μάκρη, Ελλάδα. Ο Μαχμούντ αλ Σαΐντ Μούσα χαλάρωνε στον καναπέ του όταν το τηλέφωνό του χτύπησε στις 6:30 μ.μ. στις 23 Ιουλίου.
Είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές στο παραθαλάσσιο χωριό Μάτι και οι άνθρωποι απελπισμένα έτρεχαν στη θάλασσα για να ξεφύγουν.
«Έλα γρήγορα», είπε ο Κώστας, ο προϊστάμενός του.
Ο 46χρονος Αιγύπτιος ψαράς έφυγε τρέχοντας από το σπίτι του και ανέβηκε στο ποδήλατό του.
Μπορούσε να δει την κάπνα της πυρκαγιάς πάνω από τις απομακρυσμένες ακτές και έκανε πετάλι όσο πιο γρήγορα μπορούσε.
Σε λίγα λεπτά έφτασε στο λιμάνι της Νέας Μάκρης, όπου βρισκόταν το αλιευτικό τους σκάφος. Άνοιξαν πανιά.
«Ακούσαμε ότι 150 άνθρωποι ήταν παγιδευμένοι μεταξύ της φωτιάς και της θάλασσας», λέει στον Al Jazeera.
Δυνατά κύματα κτυπούσαν το σκάφος. Ο άνεμος έφερνε το παχύ μαύρο νέφος στη θάλασσα, αλλά συνέχισαν, βήχοντας όλο και περισσότερο όσο πιο κοντά έφταναν στις ακτές στο Μάτι.
Τα κόκκινα ελικόπτερα διάσωσης πετούσαν από πάνω.

«Στο παρελθόν, οι Αιγύπτιοι ψαράδες ήταν θύματα ρατσιστικής βίας από το εγκληματικό κόμμα Χρυσή Αυγή. Αλλά η ανθρωπιά δεν κάνει διάκριση μεταξύ εθνικοτήτων και δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Ελλήνων και Αιγυπτίων

 
Οι άνθρωποι δεν θα σώζονταν…

«Εάν μπαίναμε στον καπνό, θα μπορούσαμε να πεθάνουμε. Εάν δεν μπαίναμε, οι άνθρωποι δεν θα σώζονταν». Μαχμούντ Αλ Σαΐντ Μούσα, Αιγύπτιος ψαράς
Βιντεογράφησε στο κινητό του ένα μεγάλο μέρος από όσα έβλεπε και το ανάρτησε στο Facebook. Ένα απόσπασμα έδειχνε το λευκό αλιευτικό σκάφος να επιταχύνει προς την κατεύθυνση του καπνού.
«Θα σώσουμε τους ανθρώπους [που τρέχουν να ξεφύγουν] από τη φωτιά», λέει ο Mούσα στο κλιπ.
Τα συντρίμμια ήταν διάσπαρτα στο νερό. Ο Κώστας και ο Μούσα έφτασαν μπροστά σε ένα πυκνό σύννεφο που εμπόδιζε τη θέα του χωριού που πνιγόταν στις φλόγες. «Δεν μπορούσαμε να δούμε μπροστά μας και δεν θα μπορούσαμε να αναπνεύσουμε», θυμάται. «Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή», λέει, τεντώνοντας τα χέρια του με τα σημάδια της δουλειάς του στα πόδια του. Δάκρυα κυλάνε από τα κουρασμένα του μάτια. «Εάν μπαίναμε στον καπνό, θα μπορούσαμε να πεθάνουμε. Εάν δεν μπαίναμε, οι άνθρωποι δεν θα σώζονταν»…
Τα νέα για τις πυρκαγιές έτρεχαν. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε στην Κινέτα και εμφανίστηκε άλλη στα περίχωρα της Ραφήνας, της παραλιακής πόλης δίπλα στο Μάτι, μεταξύ άλλων περιοχών.

Μέχρι νωρίς το βράδυ, το Μάτι, ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών για Έλληνες και τουρίστες, έγινε μια κόλαση. Οι φλόγες εξαφάνισαν το χωριό, καταπίνοντας σπίτια και οχήματα.
Με τη φωτιά να μαίνεται, άνθρωποι ξεχύνονταν από τα σπίτια τους για να σωθούν. Πολλοί δεν μπόρεσαν να βρουν διέξοδο και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους στους δρόμους και κατευθύνθηκαν προς τη θάλασσα. Σιγά σιγά, εμφανίστηκαν αναφορές για θανάτους.

 

 

«Δεν ήταν τίποτα»

Ο Μούσα είναι ένας από τους χιλιάδες Αιγύπτιους ψαράδες στην Ελλάδα.
Ήταν 16 ετών όταν εγκατέλειψε την πατρίδα του Ezbet El Borg, μια βόρεια παράκτια πόλη με μεγάλο αλιευτικό κλάδο.
Στα 30 χρόνια του εδώ, λέει ότι δεν έχει δει τίποτα τόσο τρομακτικό όσο οι πυρκαγιές.
Πίσω στο σκάφος, η μυρωδιά του καμένου ξύλου έπνιγε τον Μούσα. Μέσα από τη θολή ομίχλη, άκουσε τις αχνές κραυγές των γυναικών και των παιδιών.
Κάλυψε το στόμα και τη μύτη του με ένα πανί για να περιορίσει τους καπνούς που εισέπνεε.
Οδήγησαν το σκάφος στο σκοτάδι, αβέβαιοι για το τι να περιμένουν.
«Είτε τους φέρνουμε πίσω μαζί μας, είτε πεθαίνουμε μαζί τους, ότι είναι θέλημα Θεού», είπε ο Μασούντ στον Κώστα.
«Στο παρελθόν, οι Αιγύπτιοι ψαράδες ήταν θύματα ρατσιστικής βίας από το εγκληματικό κόμμα Χρυσή Αυγή. Αλλά η ανθρωπιά δεν κάνει διάκριση μεταξύ εθνικοτήτων και δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Ελλήνων και Αιγυπτίων», όπως είχε αναφέρει ο Ναΐμ Ελγκαντούρ, ο γεννημένος στην Αίγυπτο πρόεδρος του συλλόγου μουσουλμάνων Ελλάδας.
Καθώς ο ήχος από τους ανθρώπους που ζητούσαν βοήθεια αυξανόταν, ο Μούσα έδεσε κόμπο ένα σχοινί και το έριξε στη θάλασσα. Κάποιος άρπαξε. Τράβηξε έναν άνδρα και τον σήκωσε πάνω στο σκάφος.
Το φως της ημέρας εξασθενούσε, καθώς ο ήλιος βυθίστηκε πίσω από τους λόφους. Έψαχναν στα νερά γύρω τους, τραβώντας κάθε άτομο που βρήκαν.
«Πετάγαμε το σχοινί σαν να ψαρεύαμε», θυμάται ο Μούσα. « Οι άνθρωποι έκλαιγαν και έτρεμαν, καθώς μας άγγιζαν».
Μέχρι τη στιγμή που τελείωσε το κακό, είχαν σώσει 23 Έλληνες και τέσσερα σκυλιά, εκτιμά.
Ο Μαχμούντ και ο Κώστας έφεραν τους επιζώντες πίσω στη ξηρά στη Νέα Μάρκη. «Δεν ήταν τίποτα», δήλωσε ο Mousa στους ευγνώμονες επιζώντες.
«Ήταν καθήκον μας να βοηθήσουμε»
Οι προσπάθειες των ομάδων διάσωσης, της ακτοφυλακής και άλλων είχαν ως αποτέλεσμα τη σωτηρία περισσότερων από 700 ανθρώπων.

«Εάν μπαίναμε στον καπνό, θα μπορούσαμε να πεθάνουμε. Εάν δεν μπαίναμε, οι άνθρωποι δεν θα σώζονταν»

 

Τουλάχιστον 91 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Είτε κάηκαν ζωντανοί, πνίγηκαν ή υπέκυψαν από την εισπνοή καπνού.
Είκοσι έξι σοροί, μεταξύ των οποίων και παιδιά, βρέθηκαν την επόμενη μέρα κοντά σε ένα απότομο βράχο με θέα την ακτογραμμή.
«Προσπάθησαν να βρουν μια διαδρομή διαφυγής, αλλά δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι και τα παιδιά τους δεν τα κατάφεραν εγκαίρως», δήλωσε ο Νίκος Οικονομόπουλος, επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού της Ελλάδας. «Ενστικτωδώς, βλέποντας το τέλος να πλησιάζει, αγκαλιάστηκαν».
Πάνω από 1.000 κατοικίες καταστράφηκαν.

Οι πυρκαγιές έκαψαν 6.879 εκτάρια δασών και κατοικιών.

Αρκετοί άλλοι Αιγύπτιοι ψαράδες απάντησαν στην πρόσκληση για βοήθεια από την ακτοφυλακή και οι μεταναστευτικές ομάδες του Πακιστάν και του Αφγανιστάν έστειλαν εθελοντές στο Μάτι για να βοηθήσουν στην προσπάθεια εκκαθάρισης.

Ο Ναΐμ Ελγαντούρ, ο Αιγύπτιος πρόεδρος του Μουσουλμανικού Συλλόγου της Ελλάδας, περιγράφει τις προσπάθειες μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και μετά, ως «ηρωική».
«Στο παρελθόν, οι Αιγύπτιοι ψαράδες ήταν θύματα ρατσιστικής βίας από το εγκληματικό κόμμα Χρυσή Αυγή», λέει στον Αλ Τζαζίρα, αναφερόμενος στο νεοφασιστικό κόμμα με 16 έδρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
«Αλλά η ανθρωπιά δεν διαφοροποιεί τις εθνικότητες και δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Ελλήνων και Αιγυπτίων».
Παρόλο που η τραγωδία τον συντάραξε, ο Μούσα λέει: «Είμαι χαρούμενος που συνέβαλα στο να σωθούν αυτοί οι άνθρωποι… Ήταν καθήκον μας να βοηθήσουμε».

Al Jazeera, Απόδοση από τα Αγγλικά, Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy